Ponovno iskoristite stari papir i napravite nešto korisno

Budite kreativni sa starim papirom

Velika količina papira može stvoriti osjećaj kaosa za mnoge od nas. Čak i u inače organiziranom domu, držanje papira koji ne koristite gubitak je prostora i ponekad živaca. Za vas smo pripremili nekoliko prijedloga i simpa načina kako iskoristiti sav taj papir, a pritom se opustiti i dobro zabaviti.

Ako volite čitati novine i časopise, sigurno vam se jako brzo nakupi velika količina papira. Ako ih ne bacate redovito, časopisi znaju zauzeti podosta prostora. Osim toga sigurno redovito dobivate i račune u poštanskom sandučiću ili vam se nakupljaju stari notesi, bilježnice od djece ili isprintani papiri koji vam više ne trebaju. Super je ako sve to bacate u reciklažu, ali prije nego to učinite sljedeći put, razmislite možete li i taj papir još nekako iskoristiti. Bilo bi šteta puniti kante za smeće kada možete stari papir ponovno iskoristiti za različite praktične i zabavne stvari.

Iskoristite obje strane

Ako ste iskoristili papir samo s jedne strane bilo to da ste pisali po njemu ili printali, razmislite o tome da ga vratite nazad u printer i iskoristite i drugu stranu sljedeći put kada ćete printati. Papir možete spremite za ponovnu upotrebu prilikom zapisivanja bilješki ili za djecu i njihove kreativne crteže.

Zabavite se

Iskoristite stare papire, novine, časopise ili uništene knjige i od njih napravite razne ukrase. S njima možete ukrasiti sobu, napraviti razne blagdanske ukrase ili se jednostavno poigrati s izradom origamija.

Izradite vlastite vrećice

Vrlo je jednostavno napraviti vlastitu papirnatu vrećicu koja će biti super poklone, pogotovo ako je dodatno ukrasite tako da je prilagodite osobi kojoj ju dajete. Možete ih složiti tako da dobijete manje vrećice koje ćete koristiti za pakiranje manjih poklona ili za čuvanje i organizaciju manjih stvarčica u kućanstvu.

Zamotajte poklone i napravite čestitke

Papir možete iskoristiti za zamotavanje poklona i dodatno ukrasite vrpcom, ali i za izradu čestitke i same kuverte. Koristeći ostatke starih novina napravite slatke čestitke gdje zatim možete složiti razne priče prilagođene osobi za koju je rađena. To mogu biti lijepe priče, inspirativne slike i citati, a i dobar način da se djeca igraju i zabave radeći nešto lijepo za svoje roditelje ili prijatelje. Ili koristeći izreze iz novina, napravite kolaž riječi za sjajan personalizirani poklon.

Teglica za sadnju

Svi ljubitelji biljki, vrta i sadnje, iskoristite stari papir da napravite posudu/teglicu za početnu sadnju sjemena biljke.

Košare raznih veličina

Napravite košaru za rublje, za reciklažu papira, spremite u njih igračke ili možda dekice. Ovu praktičnu košaru je vrlo lako napraviti. Možete ju izraditi u raznim veličinama i iskoristiti za skladištenje raznih predmeta. Manje košare će vam dobro poslužiti za organizaciju stvari u ladici ili na polici.

Zaštita stola

Stari novinski papir možete iskoristiti za prekrivanje radnog stola prilikom bavljenja hobijima. Bit će korisno za zaštitu stola ako vaša djeca obožavaju crtati ili često rade male DIY projekte. Od novinskog papira osim zaštite možete napraviti i pravi ukrasni stolnjak.

Napredno

Ako vam ovo sve već navedeno nije potrebno ili možda tražite izazov i novi hobi, probajte i nešto kompliciranije napraviti poput sitno upletenih košarica za voće ili podmetača, a možete ukrasiti lampe i lustere na fora načine. Neki su novinski papir iskoristili i za tapete.

Ovo su samo neki od mnogih načina na koje možete prenamijeniti i dati novi život svim onim papirima koji trenutno leže u vašem domu. Ako sve drugo zakaže i samo trebate odmah očistiti papir bez prenamjene, nemojte ga samo baciti u smeće; pravilno reciklirajte svoje stare papire pogotovo sada kada gotovo svatko od nas ima kantu za papir ispred kuće.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.