Poljski brend omiljen u Hrvatskoj izbacio kolekciju od organskog pamuka

GREEN_300_listici_sredina

Cjenovno prihvatljiva kolekcija za sve

Dok mnogi brendovi na odjeću od održivih materijale stavljaju vrlo visoke cijene, Pepco svojim kupcima nudi kolekciju od održivog pamuka koju si svatko može priuštiti! Više nam je otkrio Tomislav Bekavac, operativni manager Pepca za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju...

Jedan od omiljenih brendova mnogih Hrvata bilo da je riječ o odijevanju kako odraslih tako i djece te potrepštinama za dom po prihvatljivim cijenama u proteklih nekoliko godina svakako je Pepco. Ova poljska tvrtka svoje prve trgovine kod nas otvorila je 2017. godine i od tada svakim novim kolekcijama i ponudom ide korak dalje. Tako je i ovaj put. Naime, na tržište su izbacili liniju odjeće koja je napravljena od organskog pamuka.

– Organski pamuk kolekcija je odjeće namijenjene djeci, dojenčadi i odraslima, izrađena u cijelosti ili djelomično od organskog pamuka, koja se uzgaja po strogim pravilima koja jamče najvišu kvalitetu materijala i brigu o okolišu, kao i brigu o sigurnost uzgajivača. Prilikom stvaranja linije “Organski pamuk” za tvrtku Pepco vodili smo se idejom da kupcima ponudimo proizvode po pristupačnim cijenama koji će imati stvarni utjecaj na održivi razvoj, a istodobno će udovoljavati standardima kvalitete – otkrio nam je Tomislav Bekavac, operativni manager Pepca za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju i time potvrdio da takva vrsta proizvoda može biti namijenjena svima, a ne samo onima koji si to mogu priuštiti. Tako primjerice pamučne majice za djecu i odrasle iznose do dvadesetak kuna, a tu se nalazi i cijeli asortiman prigodne odjeće za bebe. Sva je kolekcija u zemljanim i pastelnim tonovima s natpisima poput “Go green”, “Save earth” i mnogih drugih.

Također, ono što je bitno napomenuti jest činjenica da je cijela kolekcija dobila i GOTS certifikat koji ima svoje određene uvjete.
– Organski pamuk ima drugačiji postupak proizvodnje, gdje se tijekom uzgoja koriste samo prirodna zaštitna sredstva, a sama sirovina bere se ručno, dakle to je dugotrajniji proces. To je postupak u kojem se u svakoj fazi posebna pažnja posvećuje pitanjima zaštite okoliša i kakvoće upotrijebljenih sastojaka, a također smanjuje potrošnju vode. Za uzgoj se koriste prirodna, biorazgradiva sredstva: npr. češnjak, limunska kiselina. Uz to, tlo na kojem raste organski pamuk podliježe trogodišnjem razdoblju “karantene” u kojem se za uzgoj ne koriste kemikalije. Nakon tog razdoblja, plantaža se može prijaviti za certifikat kojim se potvrđuje kvaliteta tla i naslov organske plantaže, stoga smo ponosni vlasnici GOTS specifikacije koju možete vidjeti na našim proizvodima iz kolekcije. Kada se pamuk isporučuje u tvornicu, koriste se najdelikatnija sredstva za pranje, a za bojanje prikupljenih vlakana koriste se samo prirodne boje. Cijeli se postupak redovito provjerava i kontrolira – opisuje nam Bekavac te dodaje kako tvrtka na radost svojih kupaca, ali i okoliša i dalje planira ići u tom smjeru, smjeru osviještenosti i brige za planetu.


– U PEPCO-u donosimo operativne odluke koje uzimaju u obzir utjecaj na okoliš s obzirom na našu upotrebu prirodnih resursa i pozitivne učinke recikliranja i energetske učinkovitosti. Jedno od najvažnijih područja našeg utjecaja na okoliš je ambalaža. U 2020. godini započeli smo s primjenom naše nove strategije pakiranja koja za cilj ima smanjenje ukupne količine ambalažnih elemenata i povećanje udjela reciklirane ili reciklirane ambalaže – kako za tranzit, tako i za ambalažu proizvoda – zaključuje Tomislav Bekavac.

PHOTOS BY: Pepco / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.