derek-sutton-JffzrDFKanU-unsplash

Poljoprivrednici sve zainteresiraniji za obnovljive izvore energije. Uskoro će biti edukacije

GREEN_300_listici_sredina

Dvije industrije ruku pod ruku

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović najavio je edukacije za poljoprivrednike koji su sve više svjesni da su obnovljiv izvori energije jedan od načina da povećaju soje prihode.

Poljoprivrednici sve su više zainteresirani za korištenje obnovljivih izvora energije.

Proizvodnja energije na poljoprivrednim zemljištima osigurala bi im sigurnu i isplativu energetsku opskrbu, a u vremenima energetske krize i velike konkurencije na poljoprivrednom tržištu, to može biti ključan korak za ekonomsku, ali i ekološku održivost.

U mnogim je zemljama to dobra praksa koja pokazuje odlične rezultate, a vrijeme je da zaživi i kod nas, poruka je to Obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj (OIEH) koji su potpisali sporazum o suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom (HPK).

Informiranje poljoprivrednika 

“Prema upitima koje svakodnevno dobivamo od poljoprivrednika vidimo da su upoznati s mogućnostima OIE, ali žele znati više. Jedan od važnih ciljeva OIEH je informirati i educirati poljoprivredne proizvođače o dobrobitima koje im OIE mogu donijeti, surađivati s njima i omogućiti im sudjelovanje u takvim projektima“, kazala je Maja Pokrovac, direktorica OIEH.

Istaknula je pritom da naši poljoprivrednici čitaju o dobrim primjerima iz inozemstva ili čuju od svojih kolega iz drugih država o solarima koji štite usjeve od ekstremnih vremenskih prilika i ujedno proizvode energiju. Sada će takve primjere dobrih praksi lakše moći primijeniti i na svoje posjede.

Zašto ne bi i Hrvatska? 

“Upravo zato smo uporni u nastojanju da educiramo i informiramo u procesu savjetovanja s resornim ministarstvima, institucijama, udrugama i komorama. Izrazito mi je drago što i HPK razmišlja na taj način i što je prepoznala OIEH kao partnera u ovoj suradnji“, dodala je Pokrovac.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović najavio je edukacije za poljoprivrednike koji su sve više svjesni da su obnovljiv izvori energije jedan od načina da povećaju soj dohodak.

“Nova Zajednička poljoprivredna politika, koja je stupila na snagu početkom godine, pruža ogromne mogućnosti za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a isto tako mogućnosti za investicije iz drugih EU fondova“, objasnio je.

U mnogim državama je suradnja OIE i poljoprivrede poznata i dobra praksa. To je prirodna simbioza koju primjenjuju mnoge države, zašto ne bi i Hrvatska? Potrebno je sagledati sve njezine benefite i početi ju razvijati.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.