cardmapr-lMcHm_tzR3I-unsplash

Poljaci napravili digitalnu mapu drveća: Jednim klikom do svakog stabla u zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Zelena mapa važnih biljaka

Od sada Poljaci u toplini svoga doma mogu pretraživati svoje šume. Naime, samo jednim klikom mogu besplatno saznati sve informacije o drvećima koja rastu u njihovoj zemlji i to zahvaljujući digitalnoj mapi krošnji stabala.

Da biste saznali informacije o svakom stablu koje raste u vašoj državi ne treba mnogo. Tek jedna digitalna mapa koja se objavi na internetu putem koje svatko može doći do željenih informacija. Upravo to su napravili u Poljskoj, pa se tako njihovi građani sada mogu besplatno informirati o svim stablima posađenim diljem cijele Poljske. The National Tree Crown Map sadrži rezultate popisa stabala diljem Poljske i predstavlja krošnje drveća čija je visina veća od 4 m, a pokrivaju površine veće od 9 četvornih metara. Glavni cilj ovog projekta koji će posebno biti zanimljiv upraviteljima zelenih površina jedinica lokalne uprave, upraviteljima infrastrukture i službama zaštite prirode, je bila pružiti osnovne informacije o drveću u Poljskoj na pristupačan način koji ne zahtijeva specijalističko znanje i vještine. Stoga ovu digitalnu mapu mogu koristiti svi kako građani, tako i stručnjaci i donositelji zelenih politika.

Metoda analize daljinskog mjerenja omogućila je daljinski popis, bez potrebe za mjerenjima izravno na terenu. Izvor podataka o drveću, u ovom slučaju, bili su podaci dobiveni iz zraka posebnim ALS laserom i to od Središnjeg ureda za geodeziju i kartografiju, koji je mjerio visinu i površinu krošnji drveća iz visine od oko 1 kilometar. Zatim su ti podaci objavljeni prošle godine, sukladno INSPIRE direktivi EU koja ima za cilj stvaranje zajedničke infrastrukture prostornih podataka za potrebe politike i aktivnosti EU-a u području okoliša koje mogu imati utjecaj na okoliš. Popis svih stabala u Poljskoj zahtijevao je preko 1.523.995 milijuna laserskih mjerenja. Iz zraka se može vidjeti više od 3,3 milijarde kruna drveća, ukupne površine 9.669.476,2 ha, što je 30,92% površine zemlje. Na ovoj digitalnoj karti svakom su stablu dodijeljene informacije o koordinatama vrha krošnje, njegovoj površini i volumenu, kao i visini stabla što će oduševiti mnoge ljubitelje botanike.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.