thumb_1920x1080_floating-garden-poznan

Poljaci grade plutajuće vrtove u centru grada kako bi zaštitili divlje životinje

GREEN_300_listici_sredina

Bioraznolikost u urbanim sredinama

Kako bi zaštitili divlje životinje, poljski grad Poznan gradi nove plutajuće vrtove u svom centru. Svrha je očuvanje bioraznolikosti i zaštita divljih životinja.

U centru grada Poznana grade se novi plutajući vrtovi, a sve u svrhu kako bi što više zaštitile tamošnje divlje životinje. Vrtovi će biti opremljeni s plutajućim košarama za gniježđenje, a ove instalacije ujedno pomažu uvesti zelenilo u središnja urbana područja, povećati bioraznolikost i pročistiti vodu i zrak. Ovi vrtovi na vodenim područjima Poljske štite tamošnju floru i faunu i riječ je o laganim građevinama, odnosno instalacijama smještenim na vodenim otocima i služe važnim funkcijama biološke raznolikosti. Ovime se želi postići stvaranje ili poboljšanje uvjeta za formiranje jedinstvenih ekosustava i dovođenjem zelenila u središte grada.

Plutajući vrtovi zasađeni su uglavnom autohtonim vrstama kreću se s plime i oseke i dalje se razvijaju s novim sjemenjem koje donosi vjetar i ptice. Štoviše, plutajući vrtovi omogućuju pticama stjecanje mirne enklave štiteći ih od grabežljivaca, uključujući i kućne ljubimce mačke ili pse koji bez nadzora šeću gradom. Ovi plutajući vrtovi već su ranije postavljeni na nekoliko mjesta u Poznanu. Za njihovo postavljanje zaslužni su volonteri iz grada, najviše oni iz raznih udruga za zaštitu okoliša i životinja i trenutno grade nove plutajuće vrtove koji bi kroz nekoliko dana trebali biti montirani na ključne lokacije u gradu. Ovakvi vrtovi idealan su primjer kako očuvati i zaštititi preostalu floru i faunu u urbanim sredinama velikih gradova. 


 

PHOTOS BY: www.themayor.eu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.