Longview, Alberta, Canada---An oil & gas drilling rig at work with the Rocky Mountains visible in the distance. digital photo by Larry MacDougal

Longview Alberta Canada to Oil & Gas Drilling  AT Work With The Rocky Mountains Visible in The Distance Digital Photo by Larry MacDougal

Političari glasaju o najvećem naftnom projektu, a pokušavaju ih zaustaviti mladi na TikToku!

GREEN_300_listici_sredina

Milijunski pregledi videa

Čeka se odluka za jedan od najvećih naftnih projekta u posljednjih nekoliko desetljeća u SAD-u. Paralelno, sve je veći otpor stanovništva koji na TikToku objavljuju videa protiv naftnih bušotina.

Uskoro bi dužnosnici američke vlade trebali donijeti odluku o jednom od najvećih američkih naftnih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća. Kako navodi BBC, riječ je o projektu Willow oilu koji će, ako bude dogovoren, dnevno proizvoditi 180.000 barela nafte!

Za usporedbu, Prudhoe Bay na Aljasci, najveće naftno polje u Sjevernoj Americi, proizvodi 281.800 barela dnevno. Iz ConocoPhillipsa, tvrtke koja stoji iza naftnog projekta, poručili su da će otvoriti tisuće radnih mjesta.

Najveći projekt za naftu

No, skupine za zaštitu okoliša i dio domorodačkog stanovništva dugo su se protivili prijedlogu zbog njegovog potencijalnog utjecaja na klimu i životinje. No, otpor je naglo porastao u posljednjih nekoliko tjedana budući da je kampanja pod hashtagom „stopwillow“ postala viralna na TikToku.

Kao dva milijuna automobila

Američki ured za upravljanje zemljištem procijenio je da će projekt proizvesti do 278 milijuna metričkih tona CO2e tijekom svog 30-godišnjeg životnog vijeka – što je ekvivalent dodavanju više od dva milijuna automobila na ceste u SAD-u.

CO2e je jedinica koja se koristi za izražavanje utjecaja svih stakleničkih plinova na klimu zajedno kao da su svi emitirani kao ugljikov dioksid.
Ekolozi tvrde da to potkopava kredibilitet predsjednika Bidena koji se predstavljao kao borac protiv klimatskih promjena.

Iz ureda za upravljanje zemljištem preporučili su smanjenje bušenja s pet na tri lokacije uz sadnju drveća kako bi se nadoknadile emisije ugljika. Rečeno je da će to osigurati postizanje američkog cilja smanjenja neto emisije stakleničkih plinova za 52 posto ispod razine iz 2005. godine.

Bušenej nafte u SAD-u

“Vjerujemo da se ovaj projekt uklapa u prioritete Bidenove administracije o okolišnoj i socijalnoj pravdi, olakšavanju energetske tranzicije i jačanju naše energetske sigurnosti“, kazao je glasnogovornik ConocoPhillipsa, Dennis Nuss.

Međutim, lokalno stanovništvo se ne slaže.

Sve veći otpor 

Predstavnici rodnog mjesta Iñupiaq s Aljaske također su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog lokalnih utjecaja projekta na okoliš, uključujući uznemiravanje divljih životinja, poremećaj tradicionalnih praksi lova i pada kvalitete zraka.

Naime, mjesto bušenja nalazilo bi se u Nacionalnim naftnim rezervama – najvećem području neometanog javnog zemljišta u SAD-u. U blizini obitavaju brojne ugrožene vrste, uključujući polarne medvjede i populacije dikobraza.

@stopwiilowproject

the willow project is said to open up around 629 million barrels of oil and produce 287 million metric tons of CO2 over 30 years. help stop it. #willowproject #stopwillow #stopwillowproject #willow

♬ original sound – ♫<3

Iako neki gradonačelnici gradova na tom području podržavaju projekt, sve je veći otpor stanovništva, posebno na popularnoj društvenoj mreži TikTok. U posljednjih sedam dana videi koji su označeni s #stopwillow imaju preko 20 milijuna pregleda u Sjedinjenim Državama.

‘To je ugljična bomba’

Mladi TikTokeri koji su objavili video potaknuli su gledatelje da pošalju pisma predsjedniku Bidenu tražeći od njega da ne nastavlja sa svojom odlukom. Tvrde da je poslano milijun pisama.

Elise Joshi (20) studentica je na UC Berkeleyju i izvršna direktorica Gen Z for Change, koalicije mladih aktivista koji koriste online platforme za društvene promjene.

@elisejoshi

Good work you guys. Now its time to prepare ourselves and know what the opposition is saying about Willow. Keep working together, we got this🫡 #stopwillow #biden #whitehouse

♬ original sound – elise

U veljači je Joshi kreirala jedan od prvih TikTok-ova koji se protive projektu Willow, nazvavši ga “ugljičnom bombom”.

“Ne možemo si priuštiti više projekata fosilnih goriva”, rekla je. U samo nekoliko dana njen je video skupio više od 300.000 pregleda.
Od četvrtka je pokrenuta i peticija na change.org kojom se poziva na zaustavljanje projekta Willow, a u samo nekoliko sati prikupljeno je više od tri milijuna potpisa.

Sabotaža Kineza?

Senator Dan Sullivan, koji je jedan od tri člana kongresne delegacije Aljaske koji podržavaju projekt, sugerirao je da bi trend društvenih medija mogao biti djelo vanjskih utjecaja. Tijekom predstavljanja novog zakona za ograničavanje TikToka ovog tjedna, senator je rekao: “Možda to kineska Komunistička partija pokušava utjecati na mlade Amerikance.”,

Odluka o projektu očekuje se uskoro. Ministarstvo unutarnjih poslova SAD-a ima 30 dana od konačne procjene utjecaja na okoliš koju je izdao Ured za upravljanje zemljištem da donese odluku.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.