rachael-crowe-jK8JZGgBtHM-unsplash

Pogledajte kako izgleda robot koji uklanja korov bez upotrebe kemikalija

GREEN_300_listici_sredina

Fantastično otkriće u poljoprivredi

Tvrtka želi otići i korak dalje, koristeći podatke koje roboti prikupljaju prilikom čišćenja i rješavanja problema s korovom.

Kako bi smanjili uporabu pesticida koji su štetni za okoliš, ali i za ljudsko zdravlje, američki startup kreirao je posebnog robota koji pomoću umjetne inteligencije uklanja korov, a da pritom usjeve ostavlja netaknutima. Riječ je o tvrtki FarmWise koja je do sada proizvela dva takva robota – Titan i Vulcan.

Konstruirani su tako da sadrže stotine sićušnih oštrica kojima upravlja umjetna inteligencija, a koje režu korov oko svakog usjeva bez oštećenja zdravih biljaka. Pri tome, s oba robota može upravljati i čovjek, dakle nisu u potpunosti pod pravilima umjetne inteligencije.

Prije
Poslije

“U današnjem svijetu, poljoprivrednici trebaju strojeve koji učinkovitije koriste resurse. Naša je vizija jednostavna: cjenovno pristupačni i pouzdani sustavi vida za napajanje poljoprivredne opreme s iznimnom preciznošću. Naše putovanje počinje automatiziranom kontrolom korova”, stoji na njihovim službenim stranicama.

Tvrtka želi otići i korak dalje, koristeći podatke koje roboti prikupljaju prilikom čišćenja i rješavanja problema s korovom. Sve to bi moglo dovesti do formule kako koristiti istu količinu zemlje, manju količinu vode i gnojiva te gotovo nikakve štetne kemikalije, a da se pritom proizvede više hrane nego što se trenutno proizvodi.

PHOTOS BY: FarmWise, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.