Jelo koje smo pronašli na Instagramu, kod food influencera dr. vegana, isprobali smo i bili smo oduševljeni. Jelo možemo nazvati pogača od povrća, ali ona je puno više od samog tijesta. U njega, osim brašna idu tikvice, krumpir, crveni luk i rajčice, a kako je vrlo tanak i hrskav, doista može zamijeniti kruh kad želite pojesti neki namaz ili salatu. U jelo ne idu ni jaja ni kvasac, a mi smo dodali pola žličice sode bikarbone, zlu ne trebalo, i naribali malo sir (što svakako nije potrebno). Ako ste od onih koji vole eksperimentirati, pokušajte umjesto brašna dodati mljevene zobene pahuljice, ni tu nećete pogriješiti.
Povrtni sastojci ovoj pogači daju svježinu i poseban okus. Umutit ćete ga za manje od 15 minuta, a za pečenje vam treba 30-ak, na 200 stupnjeva (uključili smo ventilator zadnjih 5 minuta, da dobijemo hrskavost).
Sastojci
- 1 veći krumpir
- 1 srednje velika tikvica
- 200 g mini rajčica
- 1 glavica ljubičastog luka
- 250 g brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- biber
Opcionalno
- 1 žlica suhog peršina,
- umjesto bijelog brašna, u blenderu ustitnjene zobene pahuljice,
- malo naribanog sira
Priprema
Naribajte tikvicu i krumpir, nasjeckajte luk, a rajčice narežite na četvrtine. Sve pomiješajte u velikoj zdjeli, posolite i popaprite. Dodajte brašno i promiješajte rukama ili kuhačom. Na pleh stavite papir za pečenje, pokapajte ga maslinovim uljem pa izlijte pripremljenu smjesu i ravnomjerno je špahtlom poravnajte po plehu. Opet pokapajte maslinovim uljem i stavite peći 30 minuta na 200 stupnjeva. Prekraj uključite ventilator, ali pazite da vam ne zagori.