Podrži inicijativu GREENSPIRACIJA u srijedu 27. siječnja na Trgu bana Jelačića

GREEN_300_listici_sredina

Ne bacaj! Preuredi! Kombiniraj! Iskoristi!

Koliko ste puta čuli slične poruke? Mi ne želimo ostati na porukama. Želimo svima dati prijedloge kako zajedno možemo mijenjati navike i kako dati doprinos održivom i zelenom načinu života. Jer održivo i zeleno nema alternativu!

Ako ti treba inspiracija, pridruži se zelenoj inicijativi te budi dio promjene. Ne želiš više gomilati odjeću koju ne nosiš, bacati hranu koja je ostala od ručka dan prije ili kupovati nove komade namještaja jer ti je postojeći dosadio? Želiš učiniti svoju okolinu više održivom, želiš se posvetiti zdravom i zelenom načinu života?
Na pravom si mjestu jer Green.hr upravo pokreće prvu zelenu inicijativu pod nazivom GREENSPIRACIJA! Sve dobre nove navike usvajamo s početkom godine pa tako i mi predstavljamo kampanju koji će obilježiti prvo tromjesečje pod sloganom REUSE. Zašto REUSE? Zato što smo odlučili pokrenuti niz aktivnosti, edukativnih tekstova, praktičnih how to videa i ostvariti niz suradnji sa stručnjacima i green entuzijastima koji će nam pokazati kako zaista možemo naučiti preurediti, kombinirati i iskoristiti postojeće resurse.

Statistike pokazuju kako se 30 posto otpada u kućanstvima odnosi na biootpad, dok trećina ukupno proizvedene hrane propadne. Ova se poražavajuća statistika može promijeniti u našu korist ako uvedemo male promjene u našoj kuhinji. Redovito zbrinjavanje biootpada za kompost smanjit će količinu otpada, a od hrane i namirnica koji nam ostanu od pripreme obroka, možemo uz sjajne recepte naših food majstora, pripremiti novo jelo ili skladištiti za sljedeće obroke.

S druge strane, svi smo svjesni problema fast fashion trendova. Gomilamo velike količine odjeće ne vodeći računa koliko se otpadnih voda generira prilikom proizvodnje tkanina i koliko stakleničkih plinova emitiraju tekstilne tvornice. Zar zaista trebamo toliko novih primjeraka istog komada odjeće? Višak se jednostavno može podijeliti putem raznih platformi koje se bave prodajom ili razmjenom i darivanjem rabljene odjeće, a ulaganje u komade čiji su materijali otporniji, nastali od prirodnih tkanina ili proizvedeni za dugotrajnu upotrebu, smanjit će naše potrebe za dodatnim gomilanjem robe. Pametno kombiniranje može iznova oplemeniti svačiju garderobu, a pritom isprazniti ormar.

Dugotrajnost je jedna od kvaliteta koju očekujemo i kad je u pitanju namještaj. Koliko ste puta poželjeli novi komad samo zato što vam je stari dosadio? No, pravo bogatstvo krije se u tome da ga oplemenite i preuredite. Budite dizajneri vlastitog životnog prostora te uz naše “how to” radionice koje ćemo kreirati u suradnji s Belinkom i trikovima kako sačuvati drveni namještaj i drvene predmete u vašem domu i dati mu novi sjaj, otkrijte kako možete promijeniti izgled vašem radnom stolu, polici i kuhinjskim ormarićima bez kupnje novih. Na ovaj način produžit ćete vijek trajanja vašeg namještaja, no, i vijek trajanja naših šuma u kojima možemo provoditi slobodno vrijeme.

Sve ove teme otvorit ćemo tijekom prve kampanje pod sloganom REUSE, a GREENSPIRACIJA će se tijekom godine nastaviti s novim sadržajnim konceptima i kampanjama REDUCE, RECYCLE i RETHINK. Zaokruženi je to 4R pristup koji će tijekom godine ponuditi niz radionica i edukacija od kojih će svaki R i svaki kvartal pokrivati točne određene teme. Naše će kampanje biti uvijek osmišljene u suradnji s lokalnim umjetnicima koji s nama dijele zelenu viziju, a prva među njima je talentirana ilustratorica Maja Tomljanović koja je osmislila vizualni identitet i ilustraciju za REUSE kampanju na koju smo jako ponosni.

Priča o GREENSPIRACIJI bit će predstavljena javnosti na Trgu bana Josipa Jelačića 6 (terasa Baba by Rougemarine), u srijedu, 27. siječnja, kada će svi imati priliku postati dijelom ove inicijative. I zato, pridružite nam se! Pronađite svoju greenspiraciju i potpisom pružite podršku našoj zelenoj inicijativi!

Mi vas čekamo u srijedu u razdoblju između 11 i 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića 6.

Budimo #greenspiracija jedni drugima!

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.