unnamed

Pod otvorenim nebom Greencajt festivala ekološki se osvijestite uz ove filmove…

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Filmski program posvećen prirodi

U sklopu Greencajt festivala prikazat će se nagrađivani filmovi koji upozoravaju na posljedice pogubnog odnosa čovjeka prema životnoj sredini, pozivajući na promjene i svijest o potrebi očuvanja Zemlje radi budućnosti novih generacija.

Bilo koja grana umjetnosti oduvijek je bila na neki način odraz trenutnog stanja u društvu. Kroz nju umjetnici često progovaraju o svemu što ih se dotiče, a kao nikad prije goruća tema u filmskoj industriji svakako je ekologija i očuvanje okoliša. Brojni dokumentarci, igrani pa i crtani filmovi prikazuju stvarno stanje stvari na našem planetu te pokušavaju potaknuti malog čovjeka na promjene, ne bi li se što duže zadržali ovdje, na Zemlji. U sklopu Greencajt festivala, koji će se održati u zagrebačkom Rougemarin parku, imat ćemo priliku pogledati neke od njih jer osim panela, kreativnih radionica, zelenog expoa i brojnih drugih događanja, očekuje nas i zanimljivi filmski program posvećen prirodi i zelenim navikama. Neki od njih već su okrunjeni nagradama, neki su šokirali svijet, ali i ganuli do suza. Donosimo vam pregled filmova koji vas očekuju na prvom Greencajtu, a koji će se prikazivati pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke.

Petak, 1. listopad: Landfill Harmonic

Dokumentarac je iz 2015. godine koji su režirali Brad Allgood i Graham Townsley, a priča prati paragvajskog učitelja glazbe Favija Chaveza i njegov Recycled Orchestra. Ovo nije bilo kakav orkestar koji ćete naći u svakom gradu, već je ovo skupina dječjih glazbenika iz Paragvaja, točnije iz sirotinjske četvrti Cateura koji svoje najljepše simfonije proizvode na improviziranim glazbalima napravljenim od otpada. Limenke, boce, žlice, vilice sve su to predmeti od kojih su napravljeni njihovi instrumenti s kojima su već oduševili brojne poznate ličnosti među kojima je i papa Franjo. Film je na programu u petak, 1. listopada u večernjim satima.

Subota, 2. listopad: Just Eat It: A Food Waste Story 

Svi volimo jesti, ali jeste li znali da se gotovo polovica proizvedene hrane ne koristi za ishranu već završava na odlagalištima otpada? Redatelji i ljubitelji dobre hrane, Grant Baldwin i Jenny Rustemeyer, kroz film istražuju zašto se hrana baca – od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera. Mora li to biti tako? Zašto kupujemo hranu, a onda je bacamo? Jesmo li previše opterećeni datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća ili veličinom porcije? Kroz ovaj 75-minutni dokumentarni film upoznat ćete farmere, prodavače, organizacije i pojedince koji mijenjaju trend bespotrebnog odbacivanja dragocjenih namirnica.

Nedjelja, 3. listopad: Freightened: The Real Price of Shipping

Čak 90% robe koju kupujemo proizvodi se na “drugoj strani” svijeta, a do nas stiže brodovima. Industrija prijevoza tereta ključni je igrač u svjetskog gospodarstvu i čin i osnovu samog našeg modela moderne civilizacije. Bez nje, bilo bi nemoguće ispuniti sve veće zahtjeve naših društava. S druge strane, funkcioniranje i propisi ovog poslovanja mnogima ostaju uglavnom nejasni, a njegovi skriveni troškovi utječu na sve nas. Zbog svoje veličine, teretni brodovi više se ne uklapaju u tradicionalne gradske luke; maknuli su se od očiju javnosti, iza barijera i kontrolnih točaka. Film odgovara na pitanja poput: Tko vuče konce u ovom poslu vrijednom više milijardi dolara? U kojoj mjeri industrija kontrolira naše kreatore politike? Kako to utječe na okoliš iznad i ispod vodene linije? A kakav je život modernih pomoraca? Odvodeći nas na putovanje preko mora i oceana, Freightened otkriva u odvažnoj istrazi mnoga lica svjetskog teretnog transporta i baca svjetlo na posljedice sve vidljive industrije.

Osim gore navedenih dugometražnih filmova, na rasporedu su tijekom trajanja festivala i kratkometražni filmovi “Europska Amazona”, “Our Planet, Our Business” te “Spasi rijeke, biraj život”. 

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.