viškovo naslovna

Počinje sanacija crne jame u Viškovu: Građanima predstavljena i aplikacija za praćenje kakvoće zraka

GREEN_300_listici_sredina

Ozbiljna prijetnja zdravlju

Riječ je o prirodnoj krškoj vrtači, koja se nalazi u blizini obiteljskih kuća, a u koju se od 1956. do 1990. godine odlagao opasni otpad iz industrije.

Budući da 7. srpnja počinje i prva etapa sanacije crne jame Sovjak u Viškovu, koja je godinama u Jugoslaviji bila mjesto za odlaganje opasnog otpada, a danas je ozbiljna prijetnja okolnom stanovništvu i cijelom ekosustavu, Fond za zaštitu okoliša i Općina organizirali su prezentacije za mještane ovoga kraja.

Prezentacije se provode 4. i 5. srpnja, a mještani će dobiti sve potrebne informacije o planu sanacije i bit će im predstavljena i aplikacija pomoću koje mogu provjeravati kakvoću zraka, a koja je povezana s mjernim postajama na terenu.

Iz Fonda ističu da je sanacija jame Sovjak na području Viškova kod Rijeke, jedan od najzahtjevnijih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj.

Naime, riječ je o prirodnoj krškoj vrtači u neposrednoj blizini obiteljskih kuća koja je od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije, od kiselog mulja iz proizvodnje maziva, motornih ulja i asfalta do otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta, ostataka iz spremnika nafte i naftnih prerađevina.

Procjenjuje se da se u jami nalazi više od 150.000 prostornih metara otpada. Sanaciju vrijednu oko 50 milijuna eura, od kojih je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova, provodit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će osigurati i ostatak novca.

Završetak sanacije planira se za 2026. godinu.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.