Glasgow, UK. Exterior view of the venue for the 26th UN Climate Change Conference, known as COP26, in Glasgow, United Kingdom, on 30 October 2021.

Počeo je drugi tjedan COP-a 26 nakon značajnih dogovora o ugljenu, krčenju šuma i metanu

GREEN_300_listici_sredina

Fokus na gubicima i šteti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Međunarodni zastupnici, poslovni čelnici i aktivisti sastaju se u Glasgowu za drugi tjedan klimatskog summita COP26. Od delegata se traži da ubrzaju akcije protiv klimatskih promjena i da se posvete ambicioznijim smanjenjem emisija stakleničkih plinova, a sve u nastojanju da se ograniči porast globalne temperature.

Glavni program u ponedjeljak fokusiran je na gubitke i štete uzrokovane globalnim zatopljenjem i kako se zemlje mogu prilagoditi klimatskim promjenama. Delegati koji će se okupiti na COP-u danas će čuti govornike iz zemalja na prvoj crti klimatske krize, uključujući autohtone zajednice. Bivši američki predsjednik Barack Obama govorit će na klimatskom summitu tijekom poslijepodnevnog zasjedanja. Održat će se sastanak o ulozi modne industrije u smanjenju globalnih emisija, kao i skupština G-77 i Kine – skupine od 134 zemlje u razvoju uključujući Kinu.

Kako bi spriječili najgore od onoga što klimatska kriza sprema, delegati još uvijek trebaju izgladiti plan za obuzdavanje porasta globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih razina, a još nema jasnih naznaka da će se to dogoditi. Ministri koji ovog tjedna stignu u Glasgow nastojat će riješiti probleme i zaključiti razgovore sporazumom koji je dovoljan da se izbjegnu češći i progresivno gori klimatski utjecaji. Predsjednik COP26 Alok Sharma opisao je ovo kao trenutak kada teorija prelazi u praksu.

Prvi tjedan pregovora uz posredovanje UN-a doživio je mećavu klimatskih obećanja, a zemlje su obećale okončati i poništiti krčenje šuma, postupno izbaciti ugljen i smanjiti emisije metana za 30% do 2030. godine. Poslovni čelnici i financijske institucije obvezali su se više ulagati u “projekte usklađene s neto nulom”.

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.