william-navarro-82Xsw-pGsJI-unsplash

Počeo COP15: “Tražimo od vaših zemalja da prestanete sa svim oslanjanjem na šumsku bioenergiju”

GREEN_300_listici_sredina

I znanstvenici i aktivisti skeptični

U Kanadi je u tijeku novi UN-ov summit COP15, koji se odnosi na zaštitu bioraznolikosti. Delegati dvjestotinjak zemalja raspravljat će o tome kako spasiti biološku raznolikost diljem svijeta, a čini se kako njihov naum ne nailazi na pozitivno mišljenje aktivista, mladih kao i znanstvenika koji su uoči otvorenja konferencije poslali zabrinjavajuće pismo na svjetske čelnike.

U Montrealu je danas započeo drugi UN-ov summit o bioraznolikosti i njezinoj zaštiti, poznatiji i kao COP15. Nakon klimatskog COP-a 27 koji je prije desetak dana završio u Egiptu i nije rezultirao konkretnim rješenjima za spas klime i planeta, mnogi sumnjaju kako će i ovaj vezan za biološku raznolikost uroditi značajnijim plodom. Tako se večer prije početka konferencije koja traje do 19. prosinca, UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres sastao se u s mladima iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o bioraznolikosti.

Aktivistica Swetha Stotra Bhashyam koja okuplja Globalnu mrežu bioraznolikosti mladih kaže da je razgovor s Guterresom pokazao da još uvijek postoji generacijski jaz kada je riječ o brizi za okoliš. “Sam razgovor je imao zanimljivih točaka, ali također se čini da postoji razlika između načina na koji mladi razmišljaju i nekih ključnih stvari o kojima svijet priča”, istaknula je za strane medije. 

Delegatima na COP-u 15 zasigurno neće biti lako, a to se vidjelo već od samog početka, kada su uvodni govor kanadskog premijera Justina Trudeaua prekinuli su domorodački prosvjednici koji su držali transparente “Kako bismo spasili bioraznolikost, prestanite napadati naše zemlje”, izjavili su prosvjednici.

Ni znanstvenici nisu pretjerano naklonjeni ovim pregovorima, točnije njih više od 650 diljem svijeta koji su pak napisali pismo svjetskim čelnicima pozivajući ih da prestanu spaljivati ​​stabla za proizvodnju energije jer uništavaju staništa divljih životinja i potkopavaju međunarodna obećanja o bioraznolikosti i klimi. Tvrde da zemlje moraju prestati koristiti bioenergiju iz šuma za proizvodnju električne i toplinske energije te da umjesto toga trebaju koristiti obnovljive izvore energije.

“Pišemo kako bismo izrazili svoju zabrinutost u vezi s pojavom i rastućom prijetnjom bioraznolikosti korištenjem šumske bioenergije u velikim razmjerima za proizvodnju električne energije i topline. Tražimo od vas i vaših zemalja da prestanete sa svim oslanjanjem na šumsku bioenergiju i da je, s vremenom, u potpunosti zamijenite alternativnim obnovljivim izvorima energije poput vjetra i sunca”, navode znanstvenici u pismu. “Mnoge se zemlje sve više oslanjaju na šumsku biomasu kako bi postigle nulte ciljeve. Ovo šteti šumama u našem svijetu kada su nam najpotrebnije. Mnogi drveni peleti koji se spaljuju u elektranama za bioenergiju potječu od cijelih stabala, a ne otpada i ostataka od sječe, kako industrije tvrdi”, nadalje stoji u pismu.

Pismo je upućeno predsjedniku Kine Xi Jinpingu, predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, premijeru Kanade Justinu Trudeauu, premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Rishiju Sunaku, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Južne Koreje Yoon Suk-yeolu i premijeru Japana Fumio Kishida. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.