kamala-bright-0xnBE0cYLOI-unsplash

Po uzoru na vrt na krovu supermarketa u Bruxellesu, uskoro bi se voće i povrće moglo uzgajati na krovovima diljem Europe

GREEN_300_listici_sredina

Dvije tone voća i povrća u svega nekoliko mjeseci

Više od 60 vrsta biljaka uzgaja se u vrtu na krovu jednog supermarketa u Bruxellesu, u sklopu projekta financiranog od strane Europske unije. U tijeku je ispitivanje održivosti takvih vrtova, a ako se projekt pokaže uspješnim, proširit će se na ostale europske gradove.

U prilično mirnom kvartu Bruxellesa, nedaleko od Europskog parlamenta, na vrhu supermarketa nalazi se slikoviti vrt s mnoštvom različitog povrća. Vrt koji opskrbljuje povrćem ljude i objekte unutar svojih mjesnih zajednica, a služi i kao i teren za istraživanja u području agroekologije.

Vrt na krovu zgrade je u fokusu projekta Lagum, a vodi ga agroekološki laboratorij na ULB-u (Université Libre de Bruxelles), odjel za urbanu obnovu općine Ixelles i Refresh, kantina u susjedstvu koja pomaže u održavanju vrta i koristi povrće u hrani koju proizvode. Glavni cilj projekta je utvrditi jesu li takvi vrtovi održivi ili ne i pomoći pronaći novi model za razvoj urbane poljoprivrede u Bruxellesu.

Francisico Davila, profesor u agroekološkom laboratoriju ULB-a i jedan od glavnih istraživača na projektu, rekao je da se nada da će vrt poslužiti kao mjesto gdje će ljudi dolaziti i učiti o važnosti studija okoliša, kakav utjecaj ima zdrava prehrana i koja je važnost ovog projekta i sličnih koji na isti način proizvode hranu.
Od ožujka je na krovu ovog supermarketa ubrano više od dvije tone voća i povrća.”Razmatramo agronomski dio istraživanja, ali također gledamo na multifunkcionalnost ovakvih projekata. Dakle, postoji proizvodnja, da, ali postoji i obuka, svijest i kohezija lokalnih zajednica”, Francisco Davila, istraživač u agroekološkom laboratoriju Vrije Universiteit, rekao je za Euronews.

Projekt je nastao tako što se supermarket Colruyt trebao proširiti, ali je općina Ixxeles uskočila jer je smatrala da bi projekt za provođenje poljoprivredne studije, u sklopu kojeg bi članovima zajednice pružali svjež proizvodi, bio daleko produktivnije korištenje prostora. To je dovelo do toga da je projekt dobio zeleno svjetlo nakon dugog razdoblja planiranja. Povrće se distribuira na razne načine – velik dio njih ide ravno u Refreshovu kuhinju, neko povrće ide u lokalnu trgovinu mješovitom robom, a dio kupuju članovi zajednice koji mogu naručiti košare s povrćem koje će im biti isporučene putem usluge pretplate. Također, povrće se besplatno daje siromašnim članovima zajednice.

Unatoč tome što su konačni ishodi ovog projekta u ovom trenutku neutvrđeni, ako se projekt nastavi na način na koji je do sada funkcionirao, od njega će imati velike koristi zajednice, a pritom je zanimljivo istraživanje u području agroekologije. Eksperimentalna faza trajat će još dvije do tri godine. Ako se pokaže da je održiva, ova bi se metoda mogla primijeniti na druge krovove u Europi.

PHOTOS BY: Unsplash; Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.