jaap-straydog-o9JapjMqjfc-unsplash

Po prvi put u svijetu kreće mapiranje podzemnog svijeta gljiva

GREEN_300_listici_sredina

Savjetnica projekta Jane Goodall

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kako bi zaštitili podzemni svijet gljiva, ali i iskoristili ih kao važan segment u borbi protiv klimatskih promjena, neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom i mapiranjem gljiva (SPUN) ovih je dana objavila kako kreće u jedinstveni i prvi projekt takvog tipa kojem je za cilj mapirati podzemni svijet gljiva diljem našeg planeta.

Neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom i mapiranjem gljiva (SPUN) ovih je dana objavila kako kreće u jedinstveni i prvi projekt takvog tipa kojem je za cilj mapirati podzemni svijet gljiva diljem našeg planeta. Naime, primili su najveću donaciju ikada za pomoć pa uskoro započinje mapiranje, a sve kako bi zaštitili ovo podzemno carstvo koje pomaže u pohranjivanju ugljika i transportu hranjivih tvari kroz tlo. “Ovo je iznimno važan projekt očuvanja. Razumijevanje podzemnih mreža gljiva je bitno kako bi našim naporima zaštitili naše tlo, o kojem život ovisi i to prije nego što bude prekasno” , izjavila je za strane medije Jane Goodall koja je dio savjetnika na projektu.  

Novi projekt mapiranja gljiva diljem svijeta proizlazi iz sve većeg interesa za njima kao i sve većeg razumijevanja njihove važnosti za drveće i druge biljke. Međutim, svijet gljiva je sve ugroženiji ljudskim aktivnostima uključujući poljoprivredu, gnojiva, pesticide, krčenje šuma i urbanizaciju, a paralelno planovi za zaštitu žarišta biološke raznolikosti zanemaruju više od 50 posto života ispod tla. “Javnost se budi po pitanju važnosti micelijskog podzemlja za zdravlje našeg planeta i zapravo za naš opstanak kao vrste”, istaknuo je jedan od članova inicijative. 

SPUN ima za cilj putem tehnologija identificirati žarišta biološke raznolikosti gljiva i uzeti 10.000 uzoraka iz tih ekosustava tijekom sljedećih 18 mjeseci. Prvo prikupljanje održat će se u travnju 2022. u visoravni Patagonije. Ostala potencijalna žarišta gljiva uključuju kanadsku tundru, meksičku visoravan, Maroko, zapadnu Saharu, izraelsku pustinju Negev, kazahstanske stepe, pašnjake Tibeta i rusku tajgu. Nakon što karte budu gotove, SPUN se nada da će identificirati podzemne ekosustave koji su najviše ugroženi i tad napraviti planove za njihovu zaštitu. “Neposredno ispod naših nogu nalazi se neprocjenjiv saveznik u ublažavanju klimatskih promjena – goleme skrivene mreže gljivica”, rekao je za strane medije Jeremy Grantham, koji je 98 posto svoje neto vrijednosti uložio u borbu protiv klimatske krize. “Milijarde tona ugljičnog dioksida godišnje teče iz biljaka u podzemni svijet gljiva. Ovi ponori ugljika slabo se razumiju. Radeći na mapiranju i iskorištavanju ovog ugroženog, ali vitalnog resursa za život na zemlji, Društvo za zaštitu podzemnih mreža gljiva otvara novo poglavlje u globalnom očuvanju”, zaključio je Grantham.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.