birger-strahl-pn798egwrYs-unsplash

Po prvi put u povijesti venecijanska bazilika ostala suha zahvaljujući inovaciji

GREEN_300_listici_sredina

Rješenje prečestog problema?

Staklena barijera izgrađena kako bi zaštitila baziliku svetog Marka u Veneciji od porasta plime pokazala se uspješnom nakon što je zadržala nabujale vode. Dovršen prije nekoliko tjedana, novi zid visok 1,1 metar izdržao je vodu koja je poplavila susjedni Markov trg, štiteći dragocjene zlatne mozaike iz 11. stoljeća.

Venecija je zapanjujuće lijep grad. To je grad izgrađen na 120 otoka, ispresijecan sa 177 kanala, a najbolje ga je istražiti pješke korištenjem njegovih 391 mosta. To je vodeni labirint, prepun malenih pješačkih staza i zabačenih trgova, skrivenih muzeja i osamljenih, stoljećima starih crkava. Ali u Veneciji nije sve tako čarobno kako se čini. Doista, ako se ne poduzmu drastične mjere, gradu bi dani mogli biti odbrojani. Ovo je daleko od hiperbole jer Venecija je u vrlo realnoj opasnosti da je proguta more.

Acqua alta, odnosno visoka voda, izraz je za plimu koja redovito poplavi poznati Trg sv. Marka, prisiljavajući stanovnike i goste da navuku plastične čizme i kroz vodu se probijaju kroz povijesnu piazzu. Međutim, ovaj put, kada je stigla najnovija acqua alta, bazilika sv. Marka ostala je suha zahvaljujući inovativnoj staklenoj barijeri koja je postavljena oko njezina ruba i koja sada sprječava vodu da prekrije dragocjeni mramor i mozaike, piše TheMayor.eu

Razina plime iznosila je 95 centimetara, što je značilo da je dubina vode na kultnom trgu bila 10 centimetara (ili čak 20 na nekim nižim mjestima). Staklena barijera koja se sastoji od 1,1 m visokih prozirnih ploča zaustavlja vodu na putu do unutrašnjosti bazilike.

Instalacija barijere je koštala 5,2 milijuna eura, no radi se o privremenom rješenju za sljedeće tri godine dok se ne završi veći projekt pod nazivom MOSE.

MOSE je kratica za Modulo Sperimentale Elettromeccanico (Eksperimentalni elektromehanički modul) i projekt koji u biti predstavlja postavljanje mehaničkih nasipa na dnu prolaza gdje se Jadransko more spaja s Venecijanskom lagunom. Ti se nasipi podižu, uz pomoć tlaka zraka, kada dođe plima i stvaraju barijeru koja se plimni val da se otkotrlja u lagunu. Možda nije slučajnost da MOSE na talijanskom znači Mojsije, prorok koji je razdvojio Crveno more.

MOSE se aktivira kada je razina plime 110 centimetara, što znači da proteklog vikenda nije pušten u rad. Također se navodi da će za njihov potpuni završetak i testiranje biti potrebne još tri godine, zbog čega će staklena barijera koja okružuje Baziliku do tada služiti kao privremeno rješenje i dodatna zaštita.

PHOTOS BY: Unsplash, MOSE / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.