pexels-abdul-kader-5825866

Plutajući vrtovi mogu biti održivo rješenje za poplave

GREEN_300_listici_sredina

Pogled u prošlost za bolju budućnost

Plutajući vrtovi u Bangladešu, izgrađeni za uzgoj hrane tijekom sezone poplava, mogli bi ponuditi održivo rješenje za dijelove svijeta koji su skloni poplavama zbog klimatskih promjena, pokazalo je novo istraživanje.

Plutajući vrtovi u izrađeni su od vodenih biljaka koje poljoprivrednici slože u rijeci gdje djeluju poput splavova, formirajući plutajuća uzdignuta korita duboka oko tri metra. Ovaj se poljoprivredni pristup tradicionalno koristi za proizvodnju hrane u močvarama, posebice tijekom kišne sezone. Bamija, špinat, patlidžan, kurkuma i đumbir uobičajeni su usjevi uzgajani pomoći plutajućih vrtova.

Koncept plutajućih vrtova postoji već stotinama godina. Povijesno gledano, korišteni su za nastavak uzgajanja hrane tijekom kišnih sezona kada su se rijeke punile vodom. Ova praksa primjenjuje se ne samo u Bangladešu gdje se smatra tradicijom, već i u drugim zemljama poput Mjanmara, Kambodže i Indije. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) označila je plutajuće vrtove Bangladeša kao globalno važan sustav poljoprivredne baštine (GIAHS).

Studija časopisa Journal of Agriculture, Food and Environment (JAFE) pokazuje da bi plutajući vrtovi mogli biti rješenje za ublažavanje nesigurnosti hrane i povećanje dohotka seoskih obitelji, posebno onih koje žive u područjima ugroženim poplavama. “Ovdje smo fokusirani na prilagodljive promjene za ljude koji su žrtve klimatskih promjena, ali koji nisu uzrokovali klimatske promjene”, rekao je Craig Jenkins, koautor studije i profesor emeritus na Sveučilištu u Ohiou. “Nema dvojbe – Bangladeš nije prouzročio problem s ugljikom, a svejedno pati zbog posljedica klimatskih promjena.” Uz utjecaje klimatskih promjena, uključujući fluktuacije razine vode u rijekama, vrtovi su održiva alternativa malim uzgajivačima riže da nastave svoju proizvodnju usred ekstremnih vremenskih uvjeta. Jedan je poljoprivrednik rekao istraživačkom timu da zarađuje do četiri puta više novca od ovakvih vrtova nego od tradicionalnih rižinih polja.

Studija je otkrila da su plutajući vrtovi povezani sa stabilnošću prihoda i hrane među obiteljima koje koriste ovu poljoprivrednu metodu. Uzgajivači koriste hibridno sjeme za širi izbor usjeva u svojim plutajućim vrtovima. Međutim, ova vrsta vrta sklonija je štetnicima pa zbog toga poljoprivrednici plaćaju pesticide i gnojiva. Unatoč tome, koristi su i dalje puno veće od troškova. Cijele obitelji rade na vrtovima, otkrili su istraživači – žene, djeca i starije osobe pripremaju sadnice i sakupljaju vodene biljke za izgradnju vrtova. Muškarci obrađuju vrtove i štite ih od opasnosti. Neke obitelji uzgajaju i ribu u vodama oko svojih plutajućih vrtova.

Uz benefite koje ovi vrtovi donose, ovo bi mogao biti koncept koji bi i druge zemlje mogle usvojiti.

 

PHOTOS BY: Unsplash, FreeImages, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.