Plutajući uredi u kojima bismo rado proveli radni dan!

Bez otiska na kopno

Pandemija, šetnja uz rijeku i znanje iz arhitektonskog dizajna doveli su do koncepta rada na daljinu s minimalnim utjecajem na okoliš koji nudi privatnosti s pogledom na zadivljujuće prirodno okruženje.

Nazvane “Enklave na rijeci Visli”, ove plutajuće komore zamisao su diplomiranog umjetnika iz Krakova u Poljskoj. Ideja je zapravo rezultat događaja kakvom u svom životu još nismo svjedočili– pandemija koja je rezultirala lockdownom i porastom rada izvan ureda. Tijekom šetnje rijekom Vislom, Bialek je zamislio plutajuće prostore za rad koji bi mogli postojati bez otiska na kopno.

Inovativni dizajn smješta komore dovoljno daleko od obale da je potreban kajak za pristup uredima, učinkovito uklanjajući bilo kakve potencijalne smetnje ili neželjene goste tijekom radnog vremena. Iz ovih plutajućih ureda radnici bi imali pogled na dvorac Wawel, simboličnu strukturu u povijesnom gradu. Enklave dramatično kontrastriraju u dizajnu mekanim i zakrivljenim rubovima i suvremenim izgledom.

Postavljanjem komora na rijeku, nema potrebe koristiti i degradirati tlo. Inspiracija za koncept potekla je od mjehurića na rijeci. Prirodna pjena stvara plutajuće, geometrijske oblike koji su prerasli u veću verziju za ovaj projekt. Bialek je inspiraciju također pronašao u lotosu i načinu na koji ta biljka pluta na površini vode, ali je usidrena ispod površine.

Strukturno su komore povezane s koritom i međusobno povezane u bilo kojem broju modularnih mogućnosti dizajna. Konstrukcije bi se mogle 3D otisnuti u roku od samo nekoliko dana pomoću vodootpornih i recikliranih materijala koji se onda mogu ponovno reciklirati. Unutar enklava ugrađeni namještaj stvara svestrane prostore koji mogu primiti razne stilove rada. Mjesto i raspored omogućili bi aktivno radno vrijeme, danju ili noću, a plan je da se prostori iznajmljuju po satu kao mjesto za održavanje Zoom sastanaka ili jednostavno izbjegavanje izazova rada od kuće.

Dizajner je na web stranici tvrtke Monolight Studio objasnio: “Još uvijek je teško definirati promjene koje će pandemija dugoročno uvesti u arhitekturu. Sigurno znamo da smo suočeni s novom stvarnošću. Rad na daljinu postao je norma za većinu tvrtki i nastavit će se još dugo. Posljedično, zaposlenici će moći odabrati vrijeme i oblik rada. U velikoj mjeri primijetit ćemo zasićenje od provođenja vremena kod kuće. Radni prostor ćemo rado premjestiti iz kuće na neko drugo mjesto. Koncept omogućuje rad na daljinu, postaje ugodno mjesto za virtualne sastanke ili opuštajuće mjesto kada se želite udaljite od drugih ljudi”.

PHOTOS BY: Monolight Studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.