Plesom do pravog green stava "zdrav život znači biti sretan i zadovoljan"
Plesom do pravog green stava

Plesom do pravog green stava “zdrav život znači biti sretan i zadovoljan”

GREEN_300_listici_sredina

Razgovor s plesnim parom kojem ekologija nije strana.

Hrvatski i međunarodni plesni učitelji, suci s diplomama najprestižnijeg plesnog fakulteta na svijetu za sportski ples i veliki promotori plesa u Hrvatskoj nisu ostali samo na plesu kada je zdrav život u pitanju. Prehrana, recikliranje, održivi izvori energije tek su dio njihove zelene bajke u kojoj žive.

Ksenija Pluščec Quesnoit i Nicolas Quesnoit osnivači su Plesnog centra Zagreb i jedni od najpoznatijih plesača u Lijepoj našoj. Prenošenje znanja i ljubavi prema plesu, kako na natjecateljske, tako i na rekreativne plesače u Hrvatskoj i inozemstvu oni imaju u malom prstu, a baveći se sportom u kojem glazba vodi glavnu riječ, vrlo brzo su shvatili da je zdravi lifestyle sve čemu danas trebamo težiti.

Bilo kakvo kretanje i aktivnost odlični su za zdravlje. Zašto baš ples?

Baš zato jer je ples baziran na šetnji na glazbu. Stoga je ples idealan hobi za postepeni povratak ili održavanje zdravlja. Nije nužno izvoditi oštre i zahtjevne akrobacije, nego je bitno lagano gibanje koje postepeno energizira tijelo i djeluje blago i nježno na cijeli organizam. Kako Nicolas uvijek govori – ples je ništa drugo nego lagana šetnja na glazbu. 

Danas mnogi nisu aktivni zbog užurbanog života. Kako ih aktivirati? Kako motivirati?

Naš slogan je “Prvi korak je Vaš, ostali su naši”. Najteže je učiniti baš taj prvi korak. Užurbanost života je sindrom našeg doba, stoga smo dužni pronaći vrijeme za sebe, za odmor našeg duha, duše i tijela. To nam sve pruža ples. Kada smo tjelesno aktivni luči se serotonin, hormon sreće, a tada smo boljeg raspoloženja, sretni i zadovoljni te produktivniji na radnom mjestu. Dokazano je da smo tijekom plesa u trenutku ovdje i sada, što nas opušta i odmara mozak te ga “isključi” od svakodnevnih životnih i poslovnih problema i izazova. Potrebno je osvijestiti beneficije plesa i sve mane pasivnog stila života pred ekranima. Ukoliko se ne počnemo gibati značajno više, za nekoliko godina postat ćemo vrlo bolesna nacija, kako fizički tako i psihički.   

Plesati cijeli život znači i voditi zdrav život, zar ne!? Kakav lifestyle vodite?

Ples je lijek, pouzdano tvrdimo. Naš stil života kao plesnih partnera je uvijek uključivao skoro svakodnevni trening sportskih plesova. Vrlo je bitna i prehrana koja se uvijek temeljila na puno proteina te zelenih sokova, voća i povrća. Važno je i unositi dovoljnu količinu vode i hidratizirati organizam, posebno kod zahtjevnijih treninga. Također, dovoljna količina sna i zdravih životnih navika su uvijek potrebni kod bavljenja sportom, pa tako i sportskim plesom. Sada uglavnom, redovito plešemo, pokušavamo umjereno i kvalitetno se hraniti te uživamo u obiteljskim šetnjama u prirodi.  

Što za vas znači zdrav život? 

Zdrav život znači biti sretan i zadovoljan. Za nas to znači gibati se, jer pokret je život, no istovremeno i um mora biti zadovoljan. Kad smo inertni i pasivni ništa se ne dešava, stojimo na mjestu, nema napretka, padamo u depresiju. Zato je bitno pronaći ravnotežu između duha i tijela. Kaže se da je u zdravom tijelu zdravi duh, no može se reći i obratno, da sa zdravim duhom dolazi i zdravo tijelo. Sve je povezano. Moramo učiniti taj prvi korak za sebe, doći u plesnu školu! Ostalo će se samo posložiti.

Činite li u svom domu nešto za bolje sutra i očuvanje okoliša?

Jedna od najvažnijih stvari po tom pitanju jest razvrstavanje otpada što činimo svakodnevno. Također smo u duhu boljeg sutra i očuvanja okoliša izgradili niskoenergetsku kuću koja je djelomično građena od prirodnih materijala poput drva, a za izolaciju smo koristili celulozu (mljeveni papir) koji je najbolji izolant za ljudsko zdravlje.

O čemu se točno radi? 

Materijali od kojih smo gradili kuća su materijali koji mogu biti reciklirani i obnovljivi su izvor energije. Grijanje je bazirano na toplinskoj pumpi koja je izrazito mali potrošač energije. Također se možemo po želji grijati povremeno i kaminom na drvo. Kuća je isto tako opremljena solarnim panelima za grijanje sanitarne vode što nam omogućava korištenje još jednog prirodnog izvora energije. S obzirom na taj zeleni pomak, razmišljamo i da u budućnosti nabavimo električni automobil.

Moglo bi se zaključiti da vodite zeleni lifestyle. Kako? Imate li savjet za druge?

Za nas, zeleni lifestyle znači biti ekološki osviješten za prirodu i brinuti o svojem zdravlju kroz prehranu, npr. zelene sokove, ali i kroz kontakte s prirodom poput šetnji u šumi, vrtlarenju, uzgoju voća i povrća itd…

PHOTOS BY: Filip Bašić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.