plenki2

Plenković na skupu o klimi: ‘Hrvatska će imati baterijske električne vlakove ”

GREEN_300_listici_sredina

Najavio nove projekte

Na ovogodišnjoj Konferenciji Ujedinjenih naroda u Egiptu govorio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. U svom se govoru pohvalio kako se Hrvatska bori protiv klimatskih promjena.

“Ruska invazija na Ukrajinu ubrzala je proces zelene tranzicije“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na klimatskoj konferenciji UN-a COP27. Naglasio je time, kako je sam rekao, doprinos Hrvatske koji se sastoji od pune svijesti da ruska agresija na Ukrajinu ima direktan efekt na energetsku krizu. U svom se govoru osvrnuo na infrastrukturu željezničkog prometa, ali i spomenuo i projekt Doline vodika Sjeverni Jadran, koji Hrvatska želi realizirati sa Slovenijom i Italijom.

“To je primjer prekogranične suradnje na razini Europske unije koji je svojevrsni pionirski pothvat“, naglasio je Plenković i dodao da će od projekta svi imati koristi. Riječ je o projektu u kojemu sudjeluje 34 subjekta, od kojih je šest iz Hrvatske, a s kojim se žele ostvariti tehnološki i energetski preduvjeti za korištenje vodika u budućnost. Ujedno je najavio da će hrvatska osnovati Nacionalni centar za klimatsku i ekološku tranziciju.

“Hrvati su uistinu postali svjesni potrebe ublažavanja posljedica klimatskih promjena – više od 80 posto smatra da treba djelovati kako bismo spriječili štetne posljedice za ljude i okoliš“, objasnio je. Pohvalio se kako je Hrvatska dodatno ubrzala tranziciju prema niskougljičnoj energiji u kojoj je, kako je naveo, već daleko iznad europskog prosjeka. “Dvije trećine naše proizvodnje struje i energije dolazi iz obnovljivih izvora koji također osiguravaju jednu trećinu naše ukupne konačne potrošnje energije“, rekao je.

Potom je najavio da će Hrvatska modernizirati željeznice i to uz pomoć investicije od četiri milijarde eura. “Do 2032. uvest ćemo vozni park baterijskih električnih vlakova koji će zamijeniti one na dizel“, rekao je premijer. Hrvatska je za dodatno ubrzanje tranzicije ukinula PDV na solarne ćelije te investira značajna sredstva u dekarbonizaciju prometnog sektora, a Plenković se pohvalio i statistikom kako više od 80 posto hrvatskih državljana podržava djelovanje protiv štetnih posljedica klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.