276033679_476960247453884_8717126952550025141_n

Od plastičnog otpada napravili fantastične klupe!

GREEN_300_listici_sredina

Iskoristili na tisuće kutija od TetraPaka

U talijanskom gradiću Lucca instalirane su gradske klupice koje imaju posebnu priču iza sebe. Naime nastale su u 3D printanju za koji je iskorštena reciklirana plastika s više od 3 000 kutija TetraPak-a koji bi inače završio na otpadu.

Kako iskoristiti plastiku koja bi inače završila na otpadu zna kreativna ekipa arhitekata i dizajnera iz talijanskog grada Lucca gdje su diljem ulica postavljene sasvim posebne klupice za odmor prolaznika. “U.S.E.– Urban Safety Everyday” eksperimentalni je komad namještaja postavljen ovog mjeseca, a konceptualizirala ga je arhitektica Giulia del Grande i producirao studio R3direct.

Riječ je o 3D ispisanom dizajnu koji je gotovo u potpunosti izrađen od reciklirane plastike. Ova zelena instalacija je zamišljena da postane dio svakodnevnog života u Lucci, istovremeno promovirajući ekološko osviješteni dizajn.

Jedinstveni izgled

Plastika od koje su izrađene ovo zanimljive klupice između ostalog sadrži i oko 3300 TetraPak kutija koje su ponovno uspješno iskorištene u ovom projektu, a konačni materijalni sastav klupica sadrži i oko 75% FiberPack-a, koji se obično nalazi u toaletnom papiru, ubrusima, kuhinjskim ručnicima i slično.

Preostalih 25% čine polietilen i aluminij, dvije komponente koje se koriste kao sirovine, sekundarni materijali za proizvodnju modula. Nakon 3D ispisa dizajna, studio R3direct je pozvao obrtnike da dodatno oblikuju svaki dio ovih klupica, dajući mu  izgled koji ide uz jedinstveni arhitektonski ambijent grada. Prvi prototip gradskih klupica uključuje i Q.R. kod za prolaznike da skeniraju i saznaju sve o ‘putovanju’ materijala korištenog za izradu ovog uličnog komada namještaja.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.