2

Planina ceramics: Umjetnica nemirnog duha koja brine o okolišu

GREEN_300_listici_sredina

Inspirirana prirodom i ženama

Martina Martin je hrvatska umjetnica, keramičarka i dizajnerica koja stoji iza branda Planina ceramics. Njezino stvaralaštvo je inspirirano ženama i prirodom, a svi njezini predmeti su ručno rađeni i unikatni, napravljeni po osjećaju.

Martina, hrvatska umjetnica, keramičarka i dizajnerica, konstantno je u potrazi za novim avanturama i nikako nije spremna stati i pustiti korijenje. Martina je odabrala živjeti u Švedskoj jer, osim što je manje zagađenja, Šveđani žive s prirodom, gradovi su puni zelenila i parkova i ljudi većinu slobodnog vremena provode u parkovima, šumama i jezerima, a ne u kafićima. Kaže kako svako dvorište ima hranilicu za ptice, a posjeti srna u dvorištu nisu rijetka pojava.

Posljednje vrijeme, promatrajući ptice, često šeće Švedskim šumama i vjeruje da će se to jako odraziti u keramici koju stvara. Žene su joj bile inspiracija dok je slikala i izrađivala kolaže, ali keramika joj je otvorila neku novu dimenziju. Budući da je materijal s kojim radi potpuno prirodan, priroda postaje neizostavna u njezinom radu, a istovremeno ju inspirira.

Keramika je odabrala mene. Jednostavno sam se “preko noći” zaljubila u izražavanje svojih misli i ideja putem gline i kako idem dalje i učim nove tehnike i načine izrade, sve više sam sigurna da sam dobro odabrala”, priča Martina.  

Svaki predmet izrađuje ručno bez pomoći kalupa ili stroja. Za izradu koristi ruke i nekoliko jednostavnih drvenih alata koji joj pomažu prilikom spajanja i zaglađivanja površine. Jedan predmet zahtjeva dva tjedna rada. Predmete je potrebno modelirati i bojati, zatim čekati nekoliko dana dok se predmet suši ili peče. 

“U prosjeku svakom predmetu posvetim oko 3 do 5 sati, od modeliranja, slaganja u peć, glaziranja pa sve do fotografiranja, objavljivanja i na kraju pakiranja i slanja”, objašnjava Martina.

Većina predmeta koje modelira su funkcionalni predmeti, ali ujedno mogu biti i skulpture. Najčešće izrađuje vaze i šalice, a one inspirirane ženama voli najveći dio kupaca. “Prenose snažnu poruku po poštivanju žene i ženskog tijela i ponosna sam što ih izrađujem”, ističe.

Već dugi niz godina trudi se živjeti održivo, ali otkako se bavi keramikom, njezin život je jednostavniji, više promišljajući o tome kakav utjecaj ima na prirodu i osjeća se povezanije s prirodom. Ona svojim primjerom, aktivnostima i stavom utječe na ostale. 

“Neke od stvari koje prakticiram kako bi moje poslovanje bilo održivo je to što ne proizvodim puno otpada, nego ostatke gline skupljam i recikliram. Također izbjegavam plastiku pa za pakiranje predmeta koristim papir i karton, a prilikom kupnje alata za rad biram drvo”, kaže.

“U Švedskoj se uistinu sve reciklira, ne postoji pretinac u kojega se stavlja “sve što ne znamo gdje bi bacili”, tako da mislim da se na održivost puno više pazi nego u Hrvatskoj. Pri prvom susretu s deset pretinaca za otpad me zaboljela glava, ali ustvari je jednostavno i brzo uđe u naviku“, priča.

Planina ceramics se može naručiti preko webshopa ili u suvenirnicama u Zagrebu, Splitu i Trogiru. Popis suvenirnica i njihove lokacije nalaze se na web stranici.

PHOTOS BY: Planina ceramics / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.