Milijuni litara piva ostali su ustajali u australskim pubovima i klubovima usred pandemije koronavirusa. No, umjesto da sve to propadne, pivo s istekom roka trajanja tamošnji radnici pretvaraju ga u obnovljivu energiju kako bi se pomoglo napajanju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, a sve je započelo još na ljeto prošle godine. Kako tvrde stručnjaci, pretvaranje piva u energiju nije tako komplicirano kao što se čini na prvu. Pivo se biorazgrađuje pod visokim temperaturama u velikim spremnicima koristeći prirodne bakterijske procese koji oslobađaju bioplin. Ovaj bioplin, pak, proizvodi električnu energiju koju su u Južnoj Autraliji odlučili pametno iskoristiti. U postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Glenelg SA Water, zapadno od Adelaide, glavnog grada Južne Australije pivo se kombinira s drugom vrstom otpada odnosno s kanalizacijskim muljem. Mješavina zajedno stvara snažan bioplin koji se koristi za napajanje cijelog objekta koji pročišćava otpadne vode.
Postrojenje za otpadne vode svaki tjedan zaprima 150.000 litara piva s istekom roka trajanja koju radnici kamionima dopremaju u postrojenje što je statistički gledano, dovoljno za napajanje čak 1.200 kuća. Kao rezultat toga, u elektrani je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora porasla na 654 megavat sati u jednom mjesecu. “Iskorištavanje energije bioplina kroz naše plinske motore stvara obnovljivu energiju za postrojenje za pročišćavanje i održivu alternativu za industrijski otpad koji se inače teško odlaže i obrađuje”, istaknula je za strane medije direktorica SA Water-a Lisa Hannant.
Donirano pivo iz mnogobrojnih pubova i noćnih klubova opisuje kao “tekuće zlato”, potvrđujući da je taj proces potaknuo rekordnu proizvodnju energije u postrojenju za otpadne vode. Korištenje piva za stvaranje obnovljive energije samo je jedan od primjera mjera prilagodbe koje su industrije morale poduzeti usred ograničenja COVID-19. “Industrija je ostala otporna i prilagodila se kako bi osigurala da se resursi ne troše uzalud ako se mogu iskoristiti od neupotrebljivih proizvoda kao što je primjer s pivom, a istovremeno omogućila i pozitivan ishod za okoliš”, zaključila je direktorica.