fabio-alves-_fLgxjACz5k-unsplash

Pivo kojem je istekao rok trajanja u Australiji koriste kao obnovljivu energiju

GREEN_300_listici_sredina

Višestruka funkcija popularnog pića

Omiljeno piće mnogih u svijetu je upravo pivo. No, kad mu istekne rok trajanja ono nije za ništa drugo već za smeće. Ili se bar tako donedavno mislilo. No, u Južnoj Australiji odlučili su iskoristiti mnogobrojne litre piva kojima je tijekom lockdowna istekao rok trajanja u obnovljivu energiju kako bi se pomoglo napajanju tamošnjeg postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Milijuni litara piva ostali su ustajali u australskim pubovima i klubovima usred pandemije koronavirusa. No, umjesto da sve to propadne, pivo s istekom roka trajanja tamošnji radnici pretvaraju ga u obnovljivu energiju kako bi se pomoglo napajanju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, a sve je započelo još na ljeto prošle godine. Kako tvrde stručnjaci, pretvaranje piva u energiju nije tako komplicirano kao što se čini na prvu. Pivo se biorazgrađuje pod visokim temperaturama u velikim spremnicima koristeći prirodne bakterijske procese koji oslobađaju bioplin. Ovaj bioplin, pak, proizvodi električnu energiju koju su u Južnoj Autraliji odlučili pametno iskoristiti. U postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Glenelg SA Water, zapadno od Adelaide, glavnog grada Južne Australije pivo se kombinira s drugom vrstom otpada odnosno s kanalizacijskim muljem. Mješavina zajedno stvara snažan bioplin koji se koristi za napajanje cijelog objekta koji pročišćava otpadne vode.

Postrojenje za otpadne vode svaki tjedan zaprima 150.000 litara piva s istekom roka trajanja koju radnici kamionima dopremaju u postrojenje što je statistički gledano, dovoljno za napajanje čak 1.200 kuća. Kao rezultat toga, u elektrani je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora porasla na 654 megavat sati u jednom mjesecu. “Iskorištavanje energije bioplina kroz naše plinske motore stvara obnovljivu energiju za postrojenje za pročišćavanje i održivu alternativu za industrijski otpad koji se inače teško odlaže i obrađuje”, istaknula je za strane medije direktorica SA Water-a Lisa Hannant.

Donirano pivo iz mnogobrojnih pubova i noćnih klubova opisuje kao “tekuće zlato”, potvrđujući da je taj proces potaknuo rekordnu proizvodnju energije u postrojenju za otpadne vode. Korištenje piva za stvaranje obnovljive energije samo je jedan od primjera mjera prilagodbe koje su industrije morale poduzeti usred ograničenja COVID-19. “Industrija je ostala otporna i prilagodila se kako bi osigurala da se resursi ne troše uzalud ako se mogu iskoristiti od neupotrebljivih proizvoda kao što je primjer s pivom, a istovremeno omogućila i pozitivan ishod za okoliš”, zaključila je direktorica.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.