nathan-dumlao-Cr8_jYuvkaI-unsplash

Piletina iz laboratorija dobila zeleno svjetlo

GREEN_300_listici_sredina

Moderno vegetarijanstvo

Startup iz Kalifornije na korak je da svoje proizvode stavi na tržište u SAD-u. Nedostaju im još samo dvije potvrde kako bi svoje meso mogli staviti na police u trgovinama.

Piletina iz laboratorija uskoro bi mogla biti na našim tanjurima. Startup Upside Foods, kako navodi NBC, dobio je ključnu sigurnosnu potvrdu od Agencije za hranu i lijekove (FDA). Odobrena je sigurnost tehnologije kojom se služi ovaj startup sa sjedištem u Kaliforniji. Uzgajaju životinjske stanice i stvaraju meso bez klanja životinja, a sada su po prvi put u povijesti dobili zeleno svjetlo da je njihova piletina sigurna za jelo.

FDA je u srijedu objavila da je procijenila proizvodni proces Upside Foodsa i staničnog materijala kojeg koriste u proizvodnji, istaknuvši da “nemaju više pitanja o sigurnosti takvog mesa”. Iz tvrtke su ovaj trenutak opisali kao prijelomni u povijesti hrane. “Ova prekretnica označava veliki korak prema novoj eri u proizvodnji mesa i oduševljena sam što će potrošači u SAD-u uskoro imati priliku jesti ukusno meso koje se uzgaja izravno iz životinjskih stanica”, rekla je Uma Valeti, izvršna direktorica i osnivačica Upside Foodsa.

Kako navode na svojim stranicama, proizvodnja njihovog mesa zahtjeva 77 posto manje vode od standardne mesne industrije. Očekuju s vremenom da će brojke samo padati. Hvale se i da koriste 100 posto obnovljivu energiju u svom proizvodnom pogonu. Međutim, kako bi se njihovi proizvodi našli na policama u trgovinama, Upside Foods treba dobiti još potvrdu Službe za sigurnost hrane i inspekcije Ministarstva poljoprivrede, što je u tijeku.

PHOTOS BY: Unsplash, Upside Foods / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.