198957933_861569144713205_7499322228532170716_n

Pharrell Williams predstavio cool pribor za jelo napravljen od recikliranih CD-ova

GREEN_300_listici_sredina

Stylish rješenje za jednokratnu plastiku

Upoznajte Pebble – prijenosni pribor za jelo za višekratnu upotrebu napravljen od recikliranih CD-ova s jednostavnim dizajnom i učinkovitim rezultatima.

Pharrell Williams je sigurno već svima poznat po svojoj glazbi, ali ono što možda ne znaju svi je da je jednako strastven kad je u pitanju održivost. Glazbenik je ranije već lansirao modne kolekcije s brendom G Star Raw izrađenim od oceanske plastike. Ovog puta se fokusirao na pronalaženje alternativa za jednokratnu plastiku te se udružio s tvrtkom Pentatonic, poznatoj po održivim proizvodima, kako bi zajedno stvorili komplet pribora za jelo nazvan “The Pebble”. Komplet se sastoji od noža, vilice, žlice, slamke i seta štapića koji se sklapaju u glatku kutiju koja se lako prenosi, a materijal za izradu je dobiven od recikliranih CD-ova. Ovaj fora set se sklapa u kompaktnu kutijicu koja stane u ruksak ili torbu i spremno je za ponovnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji otpad u obliku jednokratnog bešteka. Pribor se može dodati u perilicu suđa kod kuće ili prati ručno dok ste na putu.

Pharrell je poznato ime koje je sigurno pridonijelo promociji proizvoda, ali i tvrtka Pentatonic se može pohvaliti izvanrednim postignućima. Tvrtka tvrdi da je vodeća u svijetu kad je u pitanju kružno gospodarstvo, a fokus im je na uklanjanju proizvoda za jednokratnu upotrebu. Dizajnira i proizvodi visokokvalitetne proizvode kao samostalni brend i surađuje sa širokim spektrom velikih brendova poput Starbucks, Burger King, New Era, The Science Museum i Heron Preston, a sada na taj popis mogu dodati i Williamsa. Kao znak za glazbenu karijeru Pharrella Williamsa, Pentatonic je napravio The Pebble dijelom od recikliranih CD-ova. Procjenjuje se da je samo u SAD-u od 2005. odloženo oko 10 milijardi CD-ova i DVD-ova jer su ljudi prešli na streaming usluge.

Pharrell i Pentatonic su stvorili The Pebble kao alternativu plastičnom priboru za jelo za jednokratnu upotrebu, koji je doživio porast popularnosti tijekom pandemije. Kako bi se smanjio rizik od prijenosa virusa, mnoge tvrtke privremeno su prestale koristiti višekratne šalice i pribor za jelo i počele nuditi isključivo one jednokratne. Ovaj komplet je izvorno bio namijenjen ljudima koji traže održivu opciju za festivale ili jedu u pokretu na poslu no pandemija je The Pebble samo učinila relevantnijim.

Nakon što komplet dođe do kraja svog životnog ciklusa, može se reciklirati, a Pentatonic kao dio svog principa kružne ekonomije, nudi i otkup svakog kompleta kako bi mogli iskoristiti materijale i prenamijeniti ih. Sam proces izrade ovog kompleta funkcionira tako da se CD-i prvo sortiraju i čiste, što znači odvajanje i pročišćavanje sirovine, uklanjanje i recikliranje. Metalni sloj se uklanja, a pročišćeni polikarbonat se zatim usitnjava. Ova usitnjena plastika se zatim oblikuje u pelete, koje se testiraju prije dodavanja boje. S dodanim pigmentima, pelete se zagrijavaju i precizno oblikuju na visokokvalitetnim prilagođenim alatima, a kada se ohlade i postave, tri komponente se ručno i higijenski sastavljaju u Pebble kućište pod strogim uvjetima čiste sobe. Ostala plastika koja se koristi za proizvodnju The Pebble dolazi iz reciklirane ambalaže za hranu, a pribor je izrađen od nehrđajućeg čelika.

Darla Vaughn, iz Pharrellove tvrtke I Am Other objasnila je: “Naš je tim jako zabrinut zbog naizgled nezaustavljivog protoka plastike za jednokratnu upotrebu, posebno oko hrane i pića. Stoga smo se odlučili sastati s Pentatonic-om kako bismo nešto po tom pitanju učinili na svjež, kreativan i relevantan način. Cilj je da Pebble olakša ljudima da naprave prvi korak prema eliminaciji plastike za jednokratnu upotrebu.”

PHOTOS BY: Instagram @wearepentatonic / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.