PETA Biblija
PETA Biblija
PHOTO BY: PETA / Sva prava pridržana.

PETA je zaposlila ChatGPT da napiše vegansku verziju Biblije

GREEN_300_listici_sredina

Umjesto žrtvovanja - udomljavanje životinja

Biblija priča i kako su Abraham i njegova žena Sara u dobi od sto i 90 godina dobili sina. U novoj verziji su oni posvojili psa Herbieja.

PETA je uz pomoć ChatGPT-ja napravila vegansku verziju Knjige postanka. Umjetna inteligencija je tako prilagodila dio Biblije, iz koje su u novoj inačici izbačeni svi okrutni dijelovi i dodana su veganska učenja.

“Poruka Knjige postanka je da je Bog stvorio svako biće, da je vidio da su ona dobra i dao im bilje za hranu. U novoj verziji je PETA dodala ažurirane moralne lekcije i suvremene načine njihove primjene, prilagođene za 21. stoljeće”, stoji na stranici organizacije, koja i prodaje ovo uređeno djelo.

Stvorenja, a ne zvijeri

Dio izmjena je striktno jezičan – životinje se u novoj verziji naziva “bićima”, a ne “zvijerima” ili “stvorenjima”. Ljudi u pričama nisu odjeveni u životinjsku kožu, nego u odjeću koja je napravljena od prirodnih materijala poput bambusa i konoplje. Naglašeno je i kako nitko tko ima smisla za modu i ima moralne vrijednosti ne bi nosio komad odjeće za kojeg je drugo biće moralo umrijeti.

Abraham je jedan od važnih likova u Starom zavjetu, a jedno od poglavlja posvećeno je priči u kojoj on na brdu Morija žrtvuje janje kako bi pokazao svoju vjernost Bogu. ChatGPT je stvar sada posložio tako da se Abraham s janjetom zapravo sprijateljio.

Abraham udomio psa

“Bibliju se dugo koristilo kao alat za opravdavanje raznih oblika ugnjetavanja pa smo mi iskoristili nove tehnologije kako bismo razjasnili da Bog koji je pun ljubavi nikada ne bi podržao iskorištavanje ili okrutnost prema životinjama”, rekla je predsjednica PETA-e Ingrid Newkirk u priopćenju za javnost.

Biblija priča i kako su Abraham i njegova žena Sara u dobi od sto i 90 godina dobili sina. U novoj verziji su oni posvojili psa Herbieja.

“Kada su šetali s Herbiejem, Sara i Abraham su razmišljali o važnosti posvajanja pasa iz skloništa, što je uvijek bolja opcija od kupnje kod uzgajivača”, piše u PETA-inom izdanju.

“Pričali su o tome kako kupnja psa ili mačke od uzgajivača ili u trgovini za kućne ljubimce pridonosi krizi prenapučenosti kućnih ljubimaca, budući da bezbrojni psi i mačke u skloništima čekaju domove pune ljubavi, dok uzgajivači nastavljaju proizvoditi sve više štenaca i mačića radi zarade”, glasi jedna od lekcija nove Biblije, za koju se iz organizacije nadaju da će postati popularna kod generacije Z, čijih se čak 73 posto pripadnika izjašnjava da smatraju sebe aktivistima za prava životinja.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.