plastika
plastika

Pet šokantnih brojki koje pokazuju realno stanje zagađenja planete plastikom

GREEN_300_listici_sredina

Crveno svjetlo

Prvi komercijalno dostupan plastični proizvod lansiran je 1907., ali masovna proizvodnja nije započela sve do 1952. Od tada se godišnja proizvodnja plastike povećala gotovo 200 puta, a danas globalno proizvodimo plastike kao dvije trećine ukupne mase čovječanstva.

Plastika je postala sveprisutna u našem svakodnevnom životu zahvaljujući svojoj praktičnosti i niskim cijenama. No, ona je jeftina novčano, ali nas zapravo košta puno. Naše loše postupanje i loše upravljanje materijalom učinili su ga jednim od najvećih ekoloških problema u našem životu. Milijuni tona plastičnog otpada bacaju se svake godine, od čega većina odlazi u oceane, oštećujući pritom divlje životinje i ekosustave.

Čak 91 posto sve plastike koja je ikada napravljena nije reciklirano.

Šteta je doista velika, što nam pokazuju i brojke u nastavku koje je sažeo portal Earth.org.

U svijetu se godišnje proizvede 300 milijuna tona plastičnog otpada

Prvi komercijalno dostupan plastični proizvod lansiran je 1907., ali masovna proizvodnja nije započela sve do 1952. Od tada se godišnja proizvodnja plastike povećala gotovo 200 puta, a danas globalno proizvodimo plastike kao dvije trećine ukupne mase čovječanstva. Naša nepromišljena upotreba i potrošnja plastike natjerala je svijet da proizvede približno 300 milijuna tona plastičnog otpada svake godine kako bi održao korak s potražnjom, od čega 60 posto proizvedenog završi u našem prirodnom okolišu ili na odlagalištima.

Više od 8 milijuna tona plastike ulazi u oceane svake godine

Kada se plastični otpad baca na odlagališta ili se neodgovorno skladišti, značajne količine istječu u prirodu i najmanje osam milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima. Procjenjuje se da je otprilike 40 posto površine oceana prekriveno plastičnim otpadom i ako se naša potrošnja plastike i ponašanje nastave, znanstvenici upozoravaju da će u oceanima biti više plastike nego ribe već 2030. godine.

Najviše plastike proizvede SAD – stvaraju 42 milijuna tona plastike godišnje

Prema izvješću Kongresa SAD-a za 2021. godinu, najveći svjetski doprinos onečišćenju plastikom je napravio upravo SAD. Proizvedu otprilike 130 kilograma plastike po osobi godišnje. Za usporedbu, SAD proizvodi gotovo dvostruko više od Kine, a više od svih zemalja Europske unije zajedno. Procjenjuje se da svake godine jedan do dva milijuna tona tog otpada iscuri u oceane i okoliš.

Onečišćenje oceana plastikom porasti će na 29 milijuna tona do 2040.

Kao što je spomenuto, oko osam milijuna tona plastičnog otpada i onečišćenja svake godine uđe u svjetske oceane, što ima štetan utjecaj na morske divlje životinje i zdravlje ekosustava – životinje mogu progutati plastiku, zaplesti se u nju, a plastični ostaci povećavaju i rizik od invazivnih vrsta. Izvješće iz 2020. pokazalo je da će, ako se ništa ne poduzme, onečišćenje plastikom porasti na 29 milijuna tona godišnje za manje od 20 godina. Ali znanstvenici u istom izvješću kažu da je moguće smanjiti 80 posto tog zagađenja: smanjenjem rasta proizvodnje čiste plastike, poboljšanjem sustava prikupljanja otpada i ulaganjem u plastiku koja se može reciklirati.

Svake godine sto tisuća životinja umire od plastike

Osim otpada koji se sastoji od plastičnih boca, spremnika, pa čak i maski za lice, svake godine u ocean uđe između 500 tisuća i milijun tona opreme za ribolov koja je izgubljena, ostavljena ili odbačena. Kao rezultat toga, najmanje sto tisuća morskih životinja umire od zapetljanja u ribarski otpad, bilo od gušenja ili zatočeništva u zamkama.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.