marten-bjork-V0vccmEP02g-unsplash

Pet snažnih znanstvenica godinama glasno ističu postojanje klimatskih promjena i rade genijalne stvari

GREEN_300_listici_sredina

Sretan vam Dan žena!

Kada bismo nabrojali sve žene koje su svojim djelovanjem utjecale na ovaj svijet ne bi nam bio dovoljan cijeli ovaj članak, stoga smo izdvojili njih pet koje svojim radom konstantno podižu ekološku odgovornost ljudi diljem svijeta i ne libe se reći istinu - da klimatske promjene itekako postoje.

Osmi dan ožujka posvećen je svim ženama ovog svijeta. Dan je to u kojem slavimo njihovu ekonomsku, političku i svaku drugu neovisnost. Kroz godine, ženska su se prava mijenjala, neke na bolje, neke kao da i dalje poprilično stoje na mjestu, no u ovom danu, važno je prisjetiti se hrabrih i snažnih žena koje su svojim radom prkosile svom vremenu i pridonijele svijetu u riješavanju klimatskih i ekoloških poteškoća. Ovo su znanstvenice koje rade genijalne stvari za planet.

Dr. Jane Goodall

Poznata primatologija i antropologija koja se globalno smatra vodećim stručnjakom za čimpanze. Goodall je odrasla kao ljubiteljica životinja, nakon što joj je otac poklonio plišanu čimpanzu nazvanu Jubilee. Smatra da je plišanac probudio njezinu fascinaciju primatima i na kraju, njezino preseljenje u Afriku. Aktivistica, vegetarijanka i dalje je utjecajna osoba sada u svojim kasnim 80-ima. Godine 1977. Goodall je pokrenula “Jane Goodall Institute”, globalnu organizaciju osmišljenu za podršku zaštiti čimpanza. Postala je visoko cijenjen zbog svog rada na očuvanju u Africi. Od tada su uslijedili brojni rehabilitacijski, istraživački i obrazovni centri.

Dr. Sylvia Earle

Američka je morska biologinja, oceanografkinja, istraživačica, autorica i predavačica. Ona je stalni istraživač National Geographica od 1998. godine, a sedamdesetih Earle je predvodila isključivo ženski tim akvanauta u istraživačkom projektu u kojem su tjednima bile uronjene u instalaciju ispod mora. Bila je odbijena za projekt “Tektite”, ali je zamoljena da vodi sljedeći “Tektite II”. istraživanje je proučavalo podvodne učinke na ljude, s fokusom na utjecaj ronjenja. Godine 1979. Earle je postavila svjetski rekord za najdublje slobodno ronjenje, 381 metar. Rekord ni danas nitko nije uspio doseći.

Kao dio osnivačkog tima Deep Ocean Engineeringa, Earle je 1990. preuzela poziciju glavnog znanstvenika u Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu. Bila je prva žena koja je dobila ulogu i savjetovala se o utjecaju izlijevanja nafte. Earle je sada stalni istraživač National Geographica i redovito pozivan stručnjak u području održivosti mora. Godine 2009. dobila je TED nagradu od 1.000.000 dolara koju je iskoristila za očuvanje oceana. Njezini je kolege nazivaju “Her Deepness” ili “The Sturgeon General”. Ostala je u brojnim odborima i odborima osmišljenim za zaštitu oceanskih staništa i bila je istaknuta stručnjakinja u Netflixovom dokumentarcu Seaspiracy.

Dr. Katherine Hayhoe

Kanadska je znanstvenica za atmosferu. Autorica je više od 120 recenziranih istraživačkih radova, uz koautorstvo brojnih izvješća koja su klimatske promjene dovela u moderni i važni diskurs. Njezin rad za Nacionalno izvješće o procjeni klime 2014. zapamćen je zbog tada legendarne izjave da su “Klimatske promjene ovdje i sada, a ne u nekom dalekom vremenu ili mjestu. Izbori koje danas donosimo imat će značajan utjecaj na našu budućnost.” Pridonoseći izvješću IPCC-a, Hayhoe je proglašena jednim od UN-ovih prvaka Zemlje 2019. godine. Njezin rad identificirao ju je kao vodećeg stručnjaka i komunikatora o klimatskim akcijama.

New York Times je objavio njezin citat koji je razjasnio njezine osjećaje: “Šest faza poricanja klime je: Nije stvarno. To nismo mi. Nije tako loše. Preskupo je popraviti. Aha, evo odličnog rješenja (koje zapravo ne radi ništa). I – o ne! Sada je prekasno. Stvarno ste nas trebali ranije upozoriti.”  Pozvana je u Bijelu kuću dok je Barack Obama bio predsjednik te je zajedno s Leonardom DiCapriom govorila o klimatskim akcijama.

Dr. Kimberley Miner

Kad se ne penje na Everest ili boravi na Arktiku, ova klimatska znanstvenica žestoka je pobornica za žene i djevojke u STEM-u. Miner se pridružio NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) nakon što je radila u Ministarstvu obrane SAD-a. Njezin trenutni istraživački projekt temelji se na Arktiku. Tim je nedavno objavio članak koji je istaknuo sve veći rizik od odmrzavanja permafrosta, kao rezultat klimatskih promjena. Miner je vrlo eksplicitna u svojoj podršci ponovnom vraćanju u divljinu kao potencijalnom klimatskom rješenju. Njezin rad na stvaranju više prirodnih rezervata i ponovnom uvođenju autohtonih biljaka u različite ekosustave je u tijeku, uz njeno istraživanje Arktika. Također je profesorica na Sveučilištu Maine.

Dr. Paola Arias

Arias se bavi proučavanjem klimatskih promjena i modeliranjem hidroklime u Južnoj Americi. Ima dva magisterija i doktorat. Potonje je proizašlo iz njezina istraživanja klimatskih varijabilnosti u monsunskim i amazonskim regijama. Njezina opažanja i razumijevanje vodnih sustava doveli su do toga da bude pozvana da bude koautorica poglavlja najnovijeg IPCC izvješća. Profesorica je na Sveučilištu Antioquia, gdje vodi i Školu za okoliš. Arias je prva Kolumbijka koja je ikada pozvana da doprinese izvješću IPCC-a.

PHOTOS BY: Instagram, Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.