03-bdb9bbdb1fb148beb28e41c5e872d4c5

Permakulturna kuća od nabijene zemlje u koju bismo odmah uselili!

GREEN_300_listici_sredina

Zemljana arhitektura

Kuća izrađena od nabijene zemlje većinu ljudi asocira na male, tradicionalne nastambe napravljene od raznih zemljanih materijala, korištenjem primitivnih tehnika gradnje.

Gradnja nastambi od zemlje seže tisućama godina unatrag, ali može biti jedna od ekološki prihvatljivih opcija gradnje. Štoviše, zemljani arhitektonski oblici i proces gradnje s vremenom su napredovali, pa se mogu pronaći domovi izgrađeni od nabijene zemlje ili pak zemljane prototipove kuća koje se 3D tiskaju.

Japanski arhitekt Tono Mirai dizajnirao je Shell House, malo utočište od 38 četvornih metara, smješteno negdje u šumama Karuizawe. Shell House je dizajnirao za par iz Tokija koji su tražili jedinstvenu i ekološki prihvatljivu rezidenciju u koju bi mogli pobjeći tijekom ljeta.

Kako bi uskladio želju klijenata s prirodnim okruženjem, za izradu kuće je koristio kombinaciju tradicionalnih materijala i tehnika gradnje s modernim štihom i održivom gradnjom, tako je napravio jedinstvenu i neupadljivu strukturu.

Zaobljena vanjska strana kuće obložena je šindrom koja štiti unutrašnje zidove (napravljene tehnikom nabijene zemlje) od fluktuacija temperature i vlage. Ulazi u kuću je kroz drvena vrata koja su postavljena s jedne strane, dok se s druge strane nalazi mala drvena terasa. Streha podsjeća na tradicionalne elemente japanske arhitekture koji su štitili kuću od kiše i sunca.

Prepoznatljiva asimetrična kupola izrađena je od sedam drvenih greda koje povezuje glavni stup, što je tradicionalna japanska tehnika gradnje bez čavala.

“Osjećao sam da se ravan i moderan oblik neće uskladiti s okolnom šumom”, rekao je Mirai za Dwell. „Osjećam da ovaj projekt izražava snagu prirode i čovječanstva. Bio sam inspiriran mjestom, drvnim i zemljanim materijalima šume i umijećem japanskih zanatlija. Sve ih poštujem.”

PHOTOS BY: Tono Mirai / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.