Ljubičasti car. Bolji opis za patlidžan ne postoji.
Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana pronalazimo vitamin C, K, B6, magnezij, fosfor, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan. S visokim udjelom vode, spada u niskokaloričnu namirnicu što ga čini idealnom namirnicom za osobe koje paze na prehranu i koji žele smanjiti tjelesnu težinu.
To povrće sjajne ljubičaste boje odličnog je okusa i različito se kombinira ovisno o zemlji. U Grčkoj ga vole u obliku složenaca, Francuzi kao varivo, a Talijani se kunu da bolje jelo s patliždanom od Parmigiane ne postoji.
Jesen je stigla i patlidžan ima samo jedan zadatak – zavladati u kuhinji. Iako su gorki, spadaju u miljenke kasnog ljeta i jeseni, a razna jela od musaka, pohanih i punjenih patlidžana, namaza i ajvara dokaz su koliko je ovo povrće svestrano.
Volite li patlidžan, a ponestalo vam je ideja kako ga pripremiti, ovaj recept će vam se sigurno svidjeti. Zapečen s rajčicom i mozzarellom, izvrsna je lagana večera i sjajna alternativa teškim mesnim jelima.