241751207_2775542906077441_2020605018774296411_n

Park u poznatom talijanskom gradu postao gradski vrt čije plodove mogu koristiti svi građani

GREEN_300_listici_sredina

Posadi i uberi

Kad ti grad pruži park, ti od njega stvori zajednički vrt za cijelo stanovništvo. Tako je u Parmi niknula jedna takva urbana farma gdje svi građani mogu zajednički sudjelovati u sadnji plodova i brinuti oko životinjskog svijeta, a plodove mogu ubrati i ponijeti kući.

U talijanskom gradu Parma doista vrijedi ona “kad se male ruke slože” svjedoči i projekt u kojemu je park od gotovo 6,000 četvornih metara pretvoren u pravu malu farmu koja služi za proizvodnju hrane za tamošnje stanovnike. Urbana šuma hrane kako je nazivaju prva je takvog tipa Italiji i jedna od rijetkih u Europi stoga se već neko vrijeme vodi i znanstvena studija upravo oko ovog gradskog vrta nazvanog Picasso Food Forest s obzirom na to da je smješten u parku Joan Mirò, između via Marconi, via Picasso, via De Chirico i via Sidoli, a u skladu s temom španjolskih slikara gradska farma dobila je ime po jednom od najvećih umjetnika.

Food Forest u Parmi predstavlja mnoštvo kultiviranih sustava i ono na čemu se baziraju je proizvodnja hrane za građane, ali unutar ove gradske farme posađeno je i bilje koje građani mogu koristiti u druge svrhe. Ovo jedinstveno mjesto može se koristiti i u obrazovne i participativne svrhe, uz uključivanje udruga, grupa iz susjedstva, korporativnih volontera i škola. Svi oni mogu surađivati ​​u sadnji biljaka, košnji trave, navodnjavanju, stvaranju raznih radionica, postavljanju skloništa za životinje i postavljanju informativnih ploča. Zajednički rad u vrtu jedan je od temeljnih ciljeva ovog projekta. U prvim redovima gradska farma omogućuje tamošnjem stanovništvu da okrenu zdravim prehrambenim navikama, nauče kako uzgajati vlastitu hranu i uživati ​​u posebnom iskustvu berbe hrane izravno iz biljke u prirodnom okruženju, a mnoštvu mališana ovaj je vrt omogućio da prvi put vide voće i povrće u svom prirodnom staništu, umjesto u supermarketu.

Ovakvi projekti nemaju pretjerano dugu povijest u praksi, no Picasso Food Forest mogao bi poslužiti kao izvrstan primjer za gradove koji i dalje nemaju mogućnost ponuditi svom stanovništvu individualne vrtove stoga parkovi u centrima vrlo lako to mogu postati jer se u njima može pronaći za svakoga ponešto.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.