Pametni sustav za vrtlarenje koji izgleda kao umjetničko djelo na vašem zidu

GREEN_300_listici_sredina

Odlično rješenje za ljude bez vrta

Mnogi stanovnici gradova nemaju pristup vanjskom vrtu, ali ipak bi htjeli uzgajati vlastito povrće. HydroArtPod je najnoviji u dugoj liniji uređaja za unutarnje vrtlarenje koji žele automatizirati uzgoj svježeg povrća u domu.

“Moja je misija bila nahraniti svoju obitelj svježom hranom bez kemikalija, a usput stvoriti nešto što izgleda kao umjetnička instalacija u domu”, rekla je Aline Pate iz HydroArtPod-a, koja je provela tri godine oživljavajući svoju ideju. Naime, Aline isprva nije imala iskustva u vrtlarenju, ali odlučila je uzgajati lisnato povrće u svom dvorištu. Međutim, uskoro se to pokazalo kao dosta zahtjevniji zadatak nego što je mislila i unatoč trudu nije dobivala željene rezultate.

 

Aline nije odustala unatoč svom užurbanom životu kao majka dvoje djece, ali nije imala vremena upravljati vrtom ili se nositi s izazovima koji dolaze s njim. Dakle, ako je htjela ostvariti svoju želju da sama uzgaja svježe, organsko povrće, proces je morao biti donekle automatiziran i zahtijevati manje vremena i truda od običnog vrta. Aline je htjela izgraditi nešto dovoljno lijepo da stavi u svoj dom, a ne imati ružan vrt koji zauzima prostor. Počela je istraživati održivi način život i načine uzgoja hrane u zatvorenom prostoru te je naučila o hidroponiji – uzgoju biljaka bez zemlje, koristeći samo vodu i hranjive tvari. Tako je u protekle četiri godine, nakon opsežnog istraživanja i testiranja različitih materijala i biljaka, konačno imala uspješan kućni vrt. “Smislila sam proizvod koji rješava tri glavna problema uzgoja kod kuće – prostor, vrijeme i neznanje”, rekla je Aline. Dakle, ideja je da sustav sam obavi većinu posla, a korisnici samo dodaju vodu s vremena na vrijeme i beru svježe povrće bez prljanja ruku. Korisnici će ipak trebati jedan metar kvadratni slobodnog zidnog prostora u blizini zidne utičnice za montažu uređaja.

Kada se namjesti na zid, korisnik puni police s organskim sjemenkama za začinsko bilje, lisnato povrće i povrće poput paprike i malih rajčica koje uključuju medij za uzgoj, puni spremnik vode od 10 litara i uključuje jedinicu u struju. Besplatna mobilna aplikacija obavijestit će uzgajivača kada treba staviti gnojivo u uređaj i kada treba napuniti spremnik za vodu. Također će pružiti detaljne informacije o odabranim usjevima i kada je najbolje vrijeme za žetvu.

Hidroponska postavka koristi LED rasvjetu punog spektra i ciklički vodeni sustav kako bi se biljke dovoljno zalijevale kako budu rasle, s “pametnim senzorima” koji prate potrošnju vode, osvjetljenje, vlažnost i razine hranjivih tvari i automatski se prilagođavaju prema potrebi. HydroArtPod dolazi potpuno sastavljen, bit će dostupan u crnoj ili bijeloj boji, lako se čisti, a navodno će trošiti približno istu električnu energiju kao mala akvarijska pumpa. Kao i kod mnogih drugih sustava za uzgoj u zatvorenom prostoru, korisnici će morati dodavati sjemenke kako bi nastavili uživati u svježem lisnatom povrću tijekom cijele godine.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.