Izvor Include web (1)

Pametne klupe iz Solina osvajaju svijet

GREEN_300_listici_sredina

Izlazak na globalno tržište solinskog start up-a

Start up kompanija iz Solina proizvodnju i dalje želi zadržati lokalno, no, svoje proizvode plasiraju diljem svijeta, a svaki smart city želi imati njihovu klupe.

Da su startup kompanije prepoznale budućnost zelenog gospodarstva, odavno je poznato. U svijetu postoji cijeli niz primjera koji su od početničke ideje uz dobar poslovan plan, razvili ozbiljan business. Jedan od takvih primjera je i solinska tvrtka Include poznata po solarnim klupama. Kad su prije par godina mediji izvještavali o pametnoj klupi, malo tko je mogao pretpostaviti da će njezin osnivač Ivan Mrvoš razviti kompaniju s više od 30 zaposlenih čija tržišna vrijednost premašuje 110 milijuna kuna s uredom u Londonu i ambicioznim planovima za budućnost.

Hrvatske klupe nalaze se u više od 200 gradova diljem svijeta. Startup Include bavi se proizvodnjom i razvojem takozvanih pametnih klupa koje osim USB izlaza za punjenje mobitela i drugih uređaja nude i besplatni bežični internet u svojoj blizini, te noćnu rasvjetu, nadzor javnih površina i digitalno oglašavanje na ugrađenim LCD ekranima. 

Razvili su i online nadzornu platformu za prikupljanje podataka i upravljanje vlastitim proizvodima, kao i softver koji služi kao sustav digitalnog vanjskog oglašavanja. Razvijaju i vlastite zaslone za vanjsko oglašavanje te baterijski sustav.

Prošle godine Include je kroz crowdfunding kampanju prikupio 1,43 milijun eura, a u njoj je sudjelovalo 450 investitora iz Hrvatske i cijelog svijeta. Pametne klupe, njih više od 1000 nalazi se diljem svijeta što je samo jedan od dokaza kako su zelene tehnologije budućnost. Gradovi sve više idu u smjeru razvoja „smart cityja“, a to podrazumijeva korištenje obnovljivih izvora energije i održivost kao imperativ za bolji i kvalitetniji život svih stanovnika.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.