Jabuke su bogat izvor važnih mineralnih tvari – željeza, fosfora, kalija, kalcija, magnezija te vitamina C, E, B1 i B2. I najbolje su one autohtone vrste, nešpricane, koje naizgled nisu privlačne, ali su prava bomba korisnih nutrijenata.
Da, priznajemo najbolje su sirove, ali ako nabavite baš te domaće i ne možete ih potrošiti, šteta bi bilo da propadnu. Zašto tada ne biste jabukama i cimetom oplemenili obične palačinke? Tada vam neće trebati namazi puni šećera jer će jabuka dati sočnu i okusom bogatu palačinku, a priprema uopće nije zahtjevna.
Sastojci
- 4 jabuke
- 200 g glatkoga brašna (možete ga miješati s pirovim ili heljdinim)
- 2 jaja
- 1,5 dcl mlijeka (može i zobeno ili bademovo)
- 1 dcl vode (mineralna ako želite rahlije tijesto)
- 1 žlica kokosovog šećera
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- prstohvat soli
Priprema
Ogulite i naribajte jabuke. Pošećerite i pospite cimetom, ne morate ih cijediti jer sok iskoristite kao tekućinu za smjesu.
U posebnu zdjelu umutite jaja i mlijeko, zasolite i dodajte vanilin šećer. Miješajući mikserom, postupno dodajte brašno. Kada smjesa postane glatka, dodajte vodu.
U smjesu dodajte jabuke i promješajte žlicom. Smjesa treba biti malo gušća od one za plačinke.
U tavicu stavite malo kokosova ili običnoga maslaca, pustite da se otopi. Grabilicom uzmite smjesu (količina kao za jednu palačinku) i ulijte u tavu. Ako želite tanje palačinke, kada izlijete smjesu, špahtlicom je razmažite po tavi i pecite kao običnu palačinku.
Možete dobiti i deblje, ali manje palačinke – tada ih nemojte razmazivati po tavi, nego izlijte smjesu u dvije ili tri manje palačinke, slično kao što izgledaju američke palačinke.