Ovu taktilnu svjetiljku koja se može kompostirati svatko bi želio u svom domu

GREEN_300_listici_sredina

Narančina kora u svrsi rasvjete vašeg doma

Talijanski dizajneri proizveli su taktilnu svjetiljku koja je upotpunosti izrađena od prirodnih materijala. Riječ je o lampi Ohmie čiji je građevni materijal kora naranče iz sicilijskih farmi. Nakon što ju više ne želite u kućanstvu, Ohmie vrlo lako može biti reciklirana.

Kad dođete u Sevillu naići ćete na mnoštvo naranča, a jednako tako i ako svratite do Sicilije. I dok je  španjolski grad od svojih viškova ovog citrusnog voća odlučio proizvoditi energiju, milanski dizajneri su narančinu koru voća iz talijanske regije iskoristili za dizajn svjetiljki. Riječ je o 3D isprintanim taktilnim lampama koje se mogu kompostirati zajedno s ostalim organskim kućanskim otpadom. Dizajneri iz tvrtke Krill Design okrenuli su se neobičnom, ali organskom materijalu –  kori naranče kako bi stvorili laganu svjetiljku nazvanu Ohmie i time iskoristili sveprisutnost agruma na Siciliji koji često istrunu. Svaka je svjetiljka izrađena od odbačenih kora dviju ili tri naranče iz obiteljskog proizvođača hrane u provinciji Messina na Siciliji. „Trebao nam je materijal koji neće nestati, a s obzirom na to da samo Sicilija proizvodi oko 3 posto svjetskih naranči, to nam omogućuje da se opskrbimo koricama i da uvijek možemo proizvoditi Ohmie. Želimo promovirati lokalni i potpuno talijanski lanac opskrbe i proizvodnje. Naranče su jedan od mnogih talijanskih proizvoda poznatih u cijelom svijetu i vjerujemo da je to ujedno i lijep simbol”, izjavili su iz tvrtke za strane medije.

Dizajneri se nadaju da će lampa pokazati kako se otpad hrane može uspješno prenamijeniti u proizvod ekološkog dizajna koji je istovremeno i lijep i funkcionalan. Nakon upotrebe, Ohmie lampa se može ručno rastaviti na manje komade prije nego što se baci s organskim otpadom u kućanstvu. „Kako bi je onda odlagali u postrojenja za kompostiranje i pretvarali u kompost ili biogorivo, ovisno o lokalnim potrebama“, objasnili su iz studija. U Krill Designu koristili su tehnike 3D ispisa kako bi se izbjegao bilo kakav oblik otpada tijekom proizvodnje. Narančine kore se samelju i kombiniraju s biljnim škrobom prije 3D tiskanja. “Nakon što su kore stigle u naš ured u Milanu, suše se – organski ostaci moraju imati razinu vlage ispod četiri posto – samljemo ih u fini prah i prosijamo kako bi bili sigurni da su sve žitarice dovoljno fine samljevene”, kažu u studiju.

Jedini dio proizvodnje koji se odvija izvan samog studija je dio kad se samljeveni prašak šalje u postrojenje za smjesu gdje se dodaje biopolimernoj bazi biljnog škroba te se on proizvodi u oblik peleta. “Samo je ova faza procesa prepuštena vanjskim tvrtkama jer su potrebni strojevi izuzetno glomazni i skupi”, objasnili. Nakon toga Ohmie je spremna za 3D printanje, i osvjetljavanje kućanstva na održiv način.

PHOTOS BY: krilldesign.net / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.