pexels-rene-asmussen-334978

Ovog ljeta pretvorite svoj vrt u savršeno mjesto za rashlađivanje. Evo kako to možete učiniti

GREEN_300_listici_sredina

Prirodna oaza

Malo dobrog planiranja i praktičnosti može vaš vrt ovog ljeta dovesti do osvježavajuće oaze u kojoj ćete provoditi vrijeme kada temperature opet krenu "divljati". Donosimo vam savjete.

Ljetno vrijeme stvoreno je za izležavanje na plaži, ali i idealno vrijeme za odmarati u vrtu, uživati u plodovima koje smo zasadili. U svakom vrtu, održavanje biljaka zdravim glavni je cilj, ali dobar dizajn vrta ne samo da zadovoljava potrebe biljaka i divljih životinja, već treba osigurati i optimalno ljudsko okruženje. To vrijedi za sva godišnja doba, ali upravo tijekom ljeta je posebno važno razmišljati o tome kako vrt prilagoditi sebi i kako se u njemu osvježiti kada temperature bizarno rastu. Već je savršeno jasno kako se klima mijenja iz dana u dan, kako nikad nismo imali topliji početak ljeta. Stoga vam donosimo savjete na koji način iskoristiti vrt, ako naravno spadate među one sretnike koji ga imaju, da se u njemu ohladite i istinski odmorite od vrućina. 

Zasadite što je više moguće

Sadnja drveća, grmlja i druge vegetacije u gradskim područjima čini veliku razliku jer osigurava hlađenje atmosfere. Mnoga gradska dvorišta završe gotovo u cijelosti popločena ili imaju travnjake samo s uskim zasađenim rubovima izvana, ali stvaranje bujnije, bioraznolikije, slojevite sadnje na većem dijelu vašeg vrta zaista može pomoći da snizite uzavrele temperature.

Učite od tradicionalnog dizajna

Tradicionalni natkriveni trijemovi ili lođe vanjski su prostori koji pružaju hlad u vrtu. Postoji mnogo načina na koje možete napraviti ove natkrivene trijemove uza svoj dom ili zid u svom vanjskom prostoru, sa zasjenjenim prostorom za sjedenje ispod. Tradicionalno su se izrađivali od čvrstog kamena i drugih materijala koji su vrlo dobri u hvatanju i skladištenju toplinske energije tijekom dana i otpuštanju je kad temperature padnu. Korištenje materijala s visokom toplinskom masom poput kamena, zemlje, gline i vode u vašem vrtu može pomoći u održavanju stabilnijih temperatura kako za vas, tako i za vaše biljke.

Prigrlite sjenu

Nisu samo zgrade te koje stvaraju sjenu, već i drveće i druge biljke. Pažljivo pozicionirano drveće i grmlje, penjačice, vinova loza i drugo mogu pružiti hladovinu ljeti kada je to potrebno. Ipak, listopadne biljke također će spriječiti da prostor bude previše taman u hladnijim mjesecima. Mogli biste razmisliti o zasjenjivanju vanjskog prostora za sjedenje korištenjem jednogodišnjih biljaka koje pružaju sjenu kada je najpotrebnija tijekom ljetnih mjeseci. Uzgoj jednogodišnjih penjačica i vinove loze samo su neki od primjera.

Razmislite o prirodnim jezercima ili bazenima

Ako su ljeta dovoljno topla tamo gdje živite, možda ćete doći u iskušenje da imate mjesto za kupanje u svom dvorištu. Međutim, klorirani i grijani bazeni nisu ekološki najprihvatljiviji izbor. Umjesto toga, razmislite o dodavanju prirodnog jezerca ili bazena za plivanje u svoj prostor, uz prirodnu biljnu filtraciju i brigu o upotrebi materijala.

PHOTOS BY: Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.