119963011_170587467881949_6820436115313466021_n

Ovog Božića darujte stablo i pomozite u pošumljavanju Hrvatske

GREEN_300_listici_sredina

Razmišljajte dugoročno...

Projekt O2 predstavlja inovativne proizvode kojima želi pridonijeti podizanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosustava.

Vjerojatno ste već sami uzgojili povrće, začinsko bilje ili cvijeće, ali vjerojatno se nikada niste odlučili samostalno uzgojiti stablo. Također, vjerojatno niste ni pomislili da biste mogli nekome pokloniti stablo, pa čak i onim prijateljima s najzelenijim prstima. Zašto ovog Božića ne biste nekoga potaknuli na ekološku aktivnost koja će vama i voljenoj osobi donijeti osjećaj zadovoljstva znajući da ste učinili nešto dobro za planet? Uostalom, božićni pokloni često su kratkog vijeka, a ovako poklanjate nešto što će trajati godinama!

Koogle Earth omogućuje vam upravo to. Riječ je o puhanoj staklenoj kugli koja ima ulogu staklenika kao idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta. Sjeme drveta ima certifikat porijekla, a radi se o autohtonim i neinvazivnim vrstama. Nakon što stablo poraste do veličine pogodne za presađivanje, može ga se presaditi u prirodu. Još jedna prednost ove originalne kugle je što se ručno obrađen stalak za Koogle Earth oblikuje od opožarenog drveta. Time je Projekt O2, koji stoji iza ovog genijalnog proizvoda, uključen i u čišćenje područja nakon požara, kako bi se iskoristili ostaci izgorenog drveta.

Projekt 02 u ponudi ima još dva odlična proizvoda – Forrest in the Box i Seed Bombs.

Forest in the Box je drvena kutija s pripremljenim materijalom za uzgoj više sadnica stabala u posudicama od biorazgradivog papira. Izrađena je od 100 % biorazgradivih materijala i edukativnog je karaktera, namijenjena je obiteljima s djecom, vrtićima i školama kao dio kurikuluma o klijanju bilja. Seed Bombs su samoklijajući paketići sjemena drveta koji se automatizirano izbacuju iz zraka pomoću drona, kako bi se što efikasnije provelo pošumljavanje teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja. Sjeme koje se koristi u samoklijajućim paketićima načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo je od autohtonih vrsta drveća, specifičnih za područje koje se pošumljava.

Trenutno s tvrtkom BrainIt razvijaju web aplikaciju radnog naziva “Tree for Life” koja će korisniku pružati informaciju o lokacijama pogodnim za sadnju stabla, informacije o tome gdje se nalazi najbliže područje za sadnju, koje se vrste preporučuje saditi na tim područjima, u koje vrijeme, način sadnje, itd. Sve takve aktivnosti pojedinaca i tvrtki moći će se pratiti i objavljivati na društvenim mrežama.

Cilj Projekta O2 je poticanje osobne ekološke aktivnosti koja donosi zadovoljstvo, osjećaj korisnosti, pripadnosti i motivacija kojom pojedinac potiče okolinu na isto. Proizvodi iz projekta O2 su lako dostupni na tržištu, lokalno proizvedeni, cjenovno prihvatljivi, dizajnerski osmišljeni i estetski oblikovani te društveno i ekološki korisni.

PHOTOS BY: Projekt O2, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.