patrick-hendry-SBYxcDvzLlA-unsplash

Ovo su tri europska grada s najzagađenijim zrakom i da, na vrhu popisa je i jedan domaći grad

GREEN_300_listici_sredina

Poražavajući podaci

Prema novoj studiji, Zagreb je na vrhu popisa europskih gradova s najzagađenijim zrakom. Prate ga Bukurešt i Solun.

Zagađenje zraka problem je koji i dalje ozbiljno pogađa kako cijeli svijet, tako i Europu. Prema studiji tvrtke Airly, zagađenje sitnim česticama posebno je veliko u gradovima Balkana i srednje Europe. Na prva tri mjesta ove studije pronašao se naš glavni grad Zagreb, a u stopu ga prati rumunjski Bukurešt i drugi po veličini grčki grad Solun, a riječ je o ​​najvećoj koncentraciji PM10 (čestice mikroskopskog promjera, manje od 10 µm).

Za onečišćenje dušikovim dioksidom, najviše razine su pronađene u Napulju, Krakowu i Bukureštu. Pariz je peti na listi iza Atene. Glavni uzrok su ispušni plinovi iz cestovnog prometa. “U obzir smo uzeli sve onečišćujuće tvari, a prije svega čestice poput dušikovog dioksida i drugih”, kaže za strane medije osnivač i izvršni direktor Airlyja Viktor Warchalowski. “I možemo vidjeti da se srednja i istočna Europa suočavaju s drugačijim problemima onečišćenja od zapadne Europe. U Francuskoj ili u Ujedinjenom Kraljevstvu problem je razina dušikovog dioksida i promet”, dodaje. Za ovu studiju Airly je koristio podatke iz vlastitih senzora, kao i s javnih nadzornih postaja. Istraživači smatraju da je potrebno hitno djelovati, zbog zdravlja stanovnika, ali i iz ekonomskih razloga.

Kako tvrdi osnivač Airlyja, postoje razlike između zemalja, između izvora onečišćenja, ali na kraju je zagađenje zraka i dalje jedan od najvećih ubojica ljudskih bića. Nedavna studija Europske agencije za okoliš procjenjuje da je 307.000 ljudi prerano umrlo u 2019. godini zbog onečišćenja sitnim česticama u 27 država članica EU što su svakako poražavajuće brojke koje treba drastično smanjiti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.