Architecture-BRIO_BillionBricks_powerHYDE-first-self-financing-carbon-negative-home-prototype_13-cotton-field-01-1152x1536

Nakon Indije ove pristupačne solarne kućice iz beskućništva žele izvući i Filipince

GREEN_300_listici_sredina

Održive i humane

Zajednica BillionBricks prva je svjetska zajednica ugljično negativnih solarnih kuća koja je izvukla brojne obitelji iz siromaštva. Predstavlja izvanrednu priliku za oblikovanje budućnosti našeg svijeta, u kojem svatko može biti vlasnik kuće dok istovremeno ublažava klimatske promjene. Nakon uspjeha u Indiji, nastavlja s radom na Filipinima.

Ovo su kuće kojima je cilj pomoći u rješavanju globalne stambene, ali i klimatske krize. Riječ je o POWERHyde solarnim kućama koje su isprojektirali u arhitektonskom uredu “BillionBricks” i koje bi mogle pomoći brojnim beskućnicima diljem svijeta, a već su i osvojile nagradu za održivu gradnju.

PowerHYDE samofinancirajuće kuće trenutna su održiva rješenja za osnaživanje i olakšavanje mogućnosti rasta ljudima bez domova diljem jugoistočne Azije. Ove kuće se sada koriste za stvaranje čitavih održivih zajednica koje pomažu da se vlasnici kuća izvuku iz siromaštva. ”

Kuća BillionBricksa prva je svjetska kuća na solarnu energiju s ugljičnom neutralnosšću koja će obitelji izvući iz siromaštva unutar jedne generacije”, tvrde za strane medije dizajneri ove hvalevrijedne kuće. 

“Moja su se djeca užasavala spavati unutar starih zidina zbog mnoštva zmija. Nismo imali ni struje. Sad nam je sve omogućeno. Moja cijela obitelji i ja smo iznimno sretni, a djeci je novi dom vratio osmijeh na lice”, izjavio je jedan od korisnika ove održive kuće.

Kuće proizvode svoju energiju, a također sakupljaju 100% kišnice, čiste kanalizaciju i potencijalno uzgajaju vlastitu hranu. Buduće kuće BillionBricks bit će integrirane s pametnim tehnologijama kako bi još više poboljšale svoje performanse. Prve kuće izgrađene su u selu Mathjalgaon u Indiji, no BillionBricks tu ne planira stati jer u planu je sada i zajednica od 500 domova u blizini Manile na Filipinima koja će proizvoditi 10 megavata energije.

BillionBricks nedavno je objavio da je zatvorio početno financiranje od 2,45 milijuna dolara koje je predvodilo ulaganje Thakral Corporation Ltd. U nadolazećim mjesecima, prva zajednica BillionBricks bit će pokrenuta na Filipinima. Pokrivat će više od 16 hektara zemlje, 1.600 domova i imati 13 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije kroz krovnu solarnu elektranu na vrhu stambenog naselja. Samo ova zajednica može nadoknaditi više od 7000 tona CO2 emisije godišnje.

Za početne projekte, vlasnici kuća će dobiti ekvivalent od više od 20 posto svoje mjesečne amortizacije u obliku povrata novca i besplatne struje, povećavajući njihovu mogućnost da posjeduju svoje prve domove. Prvi stambeni projekt bit će dovršen u sljedećih pet godina s ciljem dodatne izgradnje od 45.000 domova s kapacitetom solarne proizvodnje od 450 MW.

PHOTOS BY: arhitecturebrio.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.