October 4, 2022: A home damaged by Hurricane Ian along Fort Myers Beach, Florida, on Oct. 3, 2022. - ZUMAm67_ 20221004_zaf_m67_065 Copyright: xAlxDiaz/AdiazMiamiherald.Comx

Ovo su najveće klimatske katastrofe ove godine: Nitko nije bio pošteđen

GREEN_300_listici_sredina

Objavljena izvješća

Najviše ljudskih života odnijele su poplave u Pakistanu koje su trajale od lipnja do rujna ove godine. Za njih su znanstvenici utvrdili da su se najvjerojatnije dogodile zbog klimatskih promjena. Smrtno je stradalo 1739 ljudi. Najveće financijske posljedice imao je uragan Ian.

Sve je više obilnih kiša, oluja, suša i drugih ekstremnih vremenskih uvjeta zbog ljudskih aktivnosti. Christian Aid je stoga izdvojio najgore katastrofe koje su se dogodile ove godine, a povezane su s klimom. Najteže posljedice u smislu ljudskih gubitaka imale su poplave u Pakistanu koje su trajale od lipnja do rujna ove godine. Za njih su znanstvenici utvrdili da su se najvjerojatnije dogodile zbog klimatskih promjena. Smrtno je stradalo 1739 ljudi, a raseljeno je sedam milijuna.

Najveće financijske posljedice od ukupno 100 milijardi dolara imao je uragan Ian koji je pogodio Kubu i SAD u rujnu ove godine. Uragan je odnio 130 života, a raseljeno je više od 40.000. S druge strane, financijska šteta od poplava u Pakistanu procjenjuje se na otprilike šest milijardi dolara, iako je riječ samo o osiguranim gubitcima, a procjenjuje se da je stvarna šteta na više od 30 milijardi dolara, stoji u izvješću.

“Deset izdvojenih klimatskih katastrofa u prošloj godini od kojih je svaka stajala više od tri milijarde dolara ukazuje na financijsku cijenu nedjelovanja u borbi protiv klimatske krize. Ali iza brojki u dolarima leže milijuni priča ljudskih gubitaka i patnje”, rekao je Patrick Watt, izvršni ravnatelj agencije Christian Aid. Upozorio je da će se, bez velikih smanjenja emisija stakleničkih plinova, ljudski i financijski danak samo povećati.

Nitko nije bio pošteđen

Ovo je prema izvješću deset najskupljih klimatskih katastrofa u 2022. u smislu osiguranih šteta:

  • veljača: Oluja Eunice u Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, 4,3 milijarde dolara
  • veljača-ožujak: poplave u istočnoj Australiji, 7,5 milijardi dolara
  • travanj: Poplave u KwaZulu Natalu i Eastern Capeu, Južnoafrička Republika, tri milijarde dolara
  • od lipnja do rujna: poplave u Pakistanu, 5,6 milijardi dolara
  • od lipnja do rujna: poplave u Kini, 12,3 milijarde dolara
  • od lipnja do rujna: europska suša, 20 milijardi dolara
  • rujan: uragan Fiona, Karibi i Kanada, tri milijarde dolara
  • rujan-listopad: uragan Ian, na Kubi i u SAD-u, 100 milijardi dolara
  • cijela godina: brazilska suša, četiri milijarde dolara
  • cijela godina: suša u Kini, 8,4 milijarde dolara

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.