pexels-zen-chung-5529534

Najlakši i najjednostavniji načini da postanete zeleniji u 2021.

GREEN_300_listici_sredina

Svi možemo zatvoriti slavinu svaki put kad peremo zube

Bioodrživost, energetska učinkovitost, ekološka osviještenost, smanjenje ugljičnog otiska, održivi razvoj… sve su ovo termini koje mnogi od nas u načelu prihvaćaju, ali kada treba prijeći s riječi na djela kako bismo postali društvo sa što manjim ugljičnim otiskom, tu zakažemo.

Izazovna.

Neobična.

Borbena.

Povijesna.

Kako bi ste vi opisali prošlu, 2020. godinu!? Nažalost, sigurno ne kao “zelenu”.

Vrijeme je da novu godinu započnemo bolje, zdravije, pametnije i osviještenije. Istražite svijet ekologije i malih promjena kojima doista činite ogromnu razliku okolišu i društvu te proučite ovaj popis najlakših koraka kojima će te postati “mali zeleni”.

ZAVOLITE ALUMINIJ

Aluminij je jedan od najvrjednijih materijala koji se mogu reciklirati i nudi privlačan poticaj za ekonomično ponovno korištenje. To ne samo da smanjuje naš otpad, nego i pomaže u štednji energije za eksploataciju i proizvodnju novih sirovina. Recikliranjem aluminija štedi se 95% energije potrebne za proizvodnju novog metala. Zašto konzerva slanutka koju ste potrošili ne bi postala stalak za olovke, a limenka omiljenog pića teglica za začinsko bilje?

ODBACITE JEDNOKRATNU PLASTIKU

Odlazak u dućan s platnenom vrećicom ili ispijanje vode iz staklene bočice stvarno nisu ni velika žrtva ni promjena koja zahtjeva velike planove ili troškove. Po obujmu, plastični otpad čini više od 30% kućnog otpada. Recikliranjem plastike se, osim skupog deponijskog prostora, štede resursi i energija te manje onečišćuje zrak.

Nitko ne može u potpunosti “mrziti” plastiku. U mnogim slučajevima to je vitalni materijal, primjerice kod izrade biciklističkih kaciga, mobitela ili prijevoznih sredstava za djecu, ali plastika za jednokratnu upotrebu mora izazvati najveću zabrinutost. Plastična slamka vam uistinu ne treba, zar ne!?

KORISTITE ECO FRIENDLY TOALET PAPIR

Mnogo je stabala posječeno kako bi se napravile role toaletnog papira. Za tonu tih rola potrebno je najmanje 17 stabala i 90.921 litara vode. Kako prosječna osoba godišnje koristi 100 rol, korištenje uobičajenog toaletnog papira nije održiva navika. Ekološki toalet papir izrađen od bambusa ili recikliranog papira mnogo je održivija opcija u odnosu na uobičajeni toaletni papir, a cijenom i kvalitetom jednaka, ako ne i bolja.

KUPUJTE NA BUVLJACIMA ILI EKOLOŠKI OSVIJEŠTENE BRANDOVE

Štetni učinci koje proizvodnja odjeće ima na okoliš prilično su značajni. Brendovi “brze i jeftine mode” promijenili su lice modne industrije, ali i planeta. Teško je odoljeti još jednoj maloj crnoj haljini? Bilo bi nerazumno propustiti sniženje? Dok se zaljubljujemo u novu krpicu koja će barem jedno vrijeme imati počasno mjesto na polici, valja razmisliti o manje ‘romantičnom’ utjecaju tekstilne industrije.

Vodite računa o vrsti odjeće koju kupujete, od kojeg je materijala izrađena ili putem aplikacije GoodOnYou istražite najzelenije brandove s kojima nećete pogriješiti.

JEDITE MANJE MESA

Uzgoj životinja za prehrambenu industriju potiče emisiju golemih količina stakleničkih plinova te se koriste goleme količine zaliha vode i fosilnih goriva. Izbacivanjem samo jednog mesnog obroka tjedno možete pomoći okolišu, a i svojemu zdravlju.

Prema raznim istraživanjima, uzgajati životinje na žitaricama zahtijeva više vode nego samo uzgajanje žitarica te je dokazano kako je proizvodnja mesne prehrane općenito manje učinkovita od uzgoja voća i povrća radi izravnog ljudskog konzumiranja. Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.

NE ISPIRITE SUĐE PRIJE PERILICE

“Kad bi svi Amerikanci prestali temeljito ispirati posuđe prije stavljanja u perilicu posuđa, Amerika bi u samo godinu dana mogla uštedjeti 150 milijardi litara vode”, tvrde iz Finisha, najpoznatijeg branda sredstava za čišćenje suđa. 150 milijardi vode je 230.000 olimpijskih bazena. Takva brojka trebala bi vas već danas motivirati da vjerujete svojoj perilici suđa i pustite da odradi svoj posao bez vašeg prethodnog pretjeranog trošenja vode.

GASITE I ZATVARAJTE

Slavina ne mora otvorena dok perete zube, a svijetlo u hodniku upaljeno dok boravite u dnevnom boravku. Punjač od mobitela ne mora ostati u utičnici, a blender uključen u struju i kad niste kod kuće. Kratko i jasno – kada ne koristite uređaje ili niste u sobi, jednostavno isključite svjetla i ostalu elektroniku.

Zeleni način života mora posati sve važniji, jer svoj planet moramo zaštititi od štete koju je stvorio svatko od nas.  Moguće je biti ekološki osviješten i prihvatljiv u različitim područjima našeg života. To može početi malim korakom poput upotrebe boce s vodom koja se može reciklirati do većih ulaganja poput instaliranja solarnih panela.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.