291832985_566218004999417_4802501315405142685_n

Ovo su nagrađene fotografije ptica koje su obišle svijet i oduševile ljubitelje ovih životinja

GREEN_300_listici_sredina

Interakcija flore i faune

Da ptice vode jedan vrlo zanimljiv život diljem svijeta, svjedoče tome i pobjedničke fotografije američkog fotografskog natječaja Audubon Photography Awards koji već 13. godinu donosi ovjekovječene ljepote flore i faune.

Promatranje flore i faune iza fotoobjektiva poseban je doživljaj, a produkt u vidu fotografija vječna je uspomena na taj predivni svijet. Mnogi fotografi, kao i ljubitelji fotografije specijalizirali su se za promatranje i fotografiranje ptica, a jedna američka neprofitna organizacija ovakav je rad odlučila i nagraditi. Ptice u pokretu i svakodnevnom životu tema je Audubon Photography Awards-a koje dodjeljuje National Audubon Society sada već 13. godinu. Na natječaju mogu sudjelovati i profesionalni fotografi kao i amateri, a ove je godine natječaj okupio 2416 sudionika iz svih 50 američkih država. Donosimo vam neke od pobjedničkih radova.  

Nagrađena amaterska fotografija: Peter Shen

Gnjurac zuri u fotografa Petera Shena u rezervoaru Calero u San Joseu u Kaliforniji. Dva mladunca jašu na leđima gnjurca, a svaki u kljunu drži dio ribe. “Pješačio sam uskom, kamenitom stazom kad sam ugledao gnjurca s dva pileta na leđima. Raspakirao sam svoju opremu i kleknuo na rub obale. Stigao je mužjak s ribom i dodao je majci, koja se okrenula prema meni i pogledala me. Jedno je pile uhvatilo ribu, ali je drugo zagrizlo za drugi kraj. Vukli su, naprijed-natrag, sve dok drugo pile nije pobijedilo. Rivalstvo je vratilo sretna sjećanja na moju braću i sestre i našu mamu u sredini”, izjavio je pobjednik.

Nagrađena profesionalna fotografija: Liron Gertsman

Liron Gertsman uočio je ovu bjelorepu ptarmiganu, divljač sličnu tetrijebu, u Nacionalnom parku Jasper, Alberta, Kanada. Gertsman iz Vancouvera, Britanska Kolumbija, pobijedio je u profesionalnoj kategoriji za kontemplativnu sliku.

Nagrađena fotografija u kategoriji Mladi fotografi: Jayden Preussner

Jayden Preussner pobijedio je u kategoriji mladih za svoju fotografiju crnotrbuše zviždače patke koja sjedi u rupi na deblu palme. Iz Miami Beacha na Floridi, Preussner je uočio patku u vodnom području St. Johns, poznatom kao Farma 13/Stick Marsh,2 u okrugu Indian River na Floridi. “Moj prijatelj i ja smo prasnuli u smijeh. Prizor je bio smiješan, ali sada kada gledam unatrag i razmišljam: To je bila lijepa snimka ptice u interakciji s okolinom. Važno mi je prikazivanje tih odnosa”, izjavio je mladi fotograf. 

Nagrađena fotografija u kategoriji Biljke za ptice: Shirley Donald

Nashvilleska ptica ptica drži sićušnog puža dok sjedi na stabljici biljke grimiznog melema. Nakon što je posadila biljke ispod prozora svog ureda u Blue Seau, Quebec, Kanada, Shirley je otkrila niz divljih životinja koje su hrlile u ovu biljku koja se ubrzo proširila vrtom tijekom godina – od mladih kolibrića koji su se hranili njezinim cvjetovima do puževa i kukaca koji su našli sklonište u njihovim sjemenkama.

Nagrađena fotografija u kategoriji Najkreativniji pristup fotografiranju ptica: Steve Jessmore

Skupljen iza svog automobila u okrugu Muskegon, Michigan, Steve je primijetio skupine patki kako se hrane i privuklo ga je vrtložno kretanje dok su kružile, a skupine su rasle i smanjivale se. Pokušao je ispuniti cijeli svoj kadar patkama, čijim je tijelima prekrivena površina vode, a glave pognute u vodu.

Pobjednička fotografija u globalu: Jack Zhi

Ovogodišnja glavna nagrada ide Jacku Zhiju koji je snimio ovu zapanjujuću fotografiju dviju grabežljivica s bijelim repom. Jedna od njih drži voluharicu u kandžama. Jack je proučavao ponašanje ove grabežljivice tri godine prije nego što je fotografirao ovaj krupni plan dviju ptica.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.