Zvonimir koji uzgaja konoplju je Greenlider godine, a Hrvoje Jurić najinspirativniji govornik

GREEN_300_listici_sredina

Više od 2000 posjetitelja na ovogodišnjem Greencajtu

Najboljima među onima koji već daju značajan doprinos temama održivosti dodijeljene su Green Prix nagrade u čak 8 kategorija.

Treće izdanje Greencajt festivala okupilo je više od 2000 posjetitelja, 80 međunarodnih i domaćih predavača i stručnjaka iz područja održivosti koji su u otvorenim debatama razgovarali o klimatskoj krizi u kojoj se nalazimo. Ispunjene dvorane ukupno 30 panela i predavanja tijekom dvodnevnog Greencajta potvrdile su izniman interes posjetitelja iz Hrvatske i cijele regije koji su došli iz prve ruke čuti kako i sami mogu biti dijelom velike i nužne promjene. Najboljima među onima koji već daju značajan doprinos temama održivosti dodijeljene su Green Prix nagrade u čak 8 kategorija.

BBC novinar oduševio sve

Uoči proglašenja dobitnika, posebnu pažnju posjetitelja na drugom danu Greencajta privukao je Marco Silva, novinar i reporter BBC-a koji je oduševio sve prisutne predavanjem koje je podržala Britanska ambasada u Hrvatskoj na temu klimatskih dezinformacija, laži i teorija zavjere.

“Moj posao je identificirati tvrdnje koje postaju viralne, provjeriti ih, razobličiti i javno objaviti”, kaže ovaj strastveni fact checker koji se fokusira na utjecaj medija i društvenih mreža na percepciju klimatskih promjena i teoretičare zavjera.

Alessio Terzi, istaknuti stručnjak u području klimatskih promjena i ekonomist čije je predavanje podržala Europska komisija, naveo je da smo na pragu duboke promjene slične velikim industrijskim revolucijama iz prošlosti, kao i da Zelena industrijska revolucija nije prepreka, već zlatna prilika za društveni napredak.

‘Prodao sam sve što sam imao’

Publiku je posebno potaknula na razmišljanje Gittemarie Johansen, danska influencerica i zagovornica zero-waste načina života koja je održala radionicu i poručila da je recikliranje samo početak puta, a ne rješenje problema koje su nametnule klimatske promjene.

Posebno inspirativni bili su Hrvoje Jurić, koji je prodao sve što je imao kako bi u 133 dana na električnom biciklu i u pratnji svoja dva psa obišao svijet i prošao 29.000 kilometara, dok je Davor Rostuhar koji je krenuo na Sjeverni pol i maštao o tome da će tamo vidjeti narode poput Eskima, ipak odlučio otići na Južni pol, uzdrman razmjerima klimatskih promjena.

Da umjetnost može dati doprinos situaciji u kojoj se nalazimo, potvrdili su Dalibor Matanić, Konstrakta, Goran Bogdan i Slaven Kosanović Lunar koji su se složili da je svrha angažirane umjetnosti potaknuti publiku na razmišljanje. Prema reakcijama publike na svim panelima i predavanjima vidljivo je da je iznimno važno ovakve teme približiti građanima.

U razgovoru 1 na 1, ravnatelj REGEA-e Julije Domac i njihova voditeljica strateških komunikacija Ivana Belić rekli su da su energija i klima među najvećim komunikacijskim izazovima te da upravo komunikacijom trebamo podizati nacionalnu svijest o temi energetike i energetske neovisnosti.

Najprestižnija nagrada za okoliš

Greencajt festival svakako je podigao svijest o ovim i brojnim drugim važnim temama iz područja održivosti i ekologije. A svi oni koji su uspješno proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, nagrađeni su najprestižnijom nacionalnom nagradom za okoliš – Green Prix.

Pa je tako u kategoriji Zeleni startup pobjedu odnio Silvan – Natural Handmade Cosmetics, dok je u kategoriji Na mladima svijet ostaje pobjednikom proglašena IV. osnovna škola Bjelovar za projekt Drvokod. Za najbolju Zelenu inovaciju žiri je najviše bodova dodijelio projektu WaterQ Ericssona Nikola Tesla, dok je u kategoriji Misli globalno, djeluj lokalno nagrađena Međimurska županija za certifikaciju za Green Destination.

A Greenlider je…

Najboljim u kategoriji za Zelenu kampanju proglašen je projekt CO2MPENSTATING BY PLANTING  agencije HEARTH thinking&doing, a projekt Kaufland škola voća i povrća najbolji je u kategoriji Utjecaj na zajednicu.

Među brojnim nominiranima, publika je za ovogodišnjeg nacionalnog Greenlidera odabrala Zvonimira Kalića i njegov OPG Kalić, a posebna nagrada organizatora ove je godine po prvi puta dodijeljena najinspirativnijem govorniku i otišla je u ruke Hrvoja Jurića, osobe koja svojim primjerom pokazuju koliko je važno slijediti svoj san. Nakon dodjele priznanja finalisti, pobjednici, sudionici i publika zatvorili su treći Greencajt u Rougemarin parku uz glazbenu poslasticu – Konstraktu i njezin bend Zemlja Gruva.

Vidimo se sljedeće godine na četvrtom izdanju najzelenijeg festivala u regiji!

 

PHOTOS BY: Gordan Svilar, Instagram - Greencajt / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.