1668179067399

Ovo su djevojčice koje zaslužuju da se ulice zovu po njima

GREEN_300_listici_sredina

Manje od dva posto ulica nosi ime po ženama

Više od polovicu stanovništva u Hrvatskoj čine žene, koje su više obrazovane od muškaraca. Ipak, kroz povijest pa sve do danas, često su zakinute i ne daje im se jednak značaj. Ova Inicijativa to želi promijeniti.

Djevojčice su često u lošijem položaju od dječaka, ponekad u školi, a ponekad i ovako u životu, govore nam djevojčice koje su se danas okupile na Trgu hrvatskih velikana u Zagrebu. Došle su onamo iz različitih dijelova Hrvatske, a stajale su na mjestu koje se, smatraju, ne bi trebao tako zvati. One su genijalke iz različitih područja. Uspješne sportašice, nagrađivane znanstvenice i prepoznate umjetnice. Stajale su ondje na trgu velikana u “muškom Zagrebu”. Grad je to u kojemu većina ulica, trgova i institucija nosi muška imena. Od Franje Tuđmana, Nikole Tesle, Josipa Jurja Strossmayera, Vladimira Nazora, Ivana Gundulića pa na dalje.

Svaka od ovih djevojčica ima mnogobrojne nagrade i priznanja u svojim područjima. Baš kao i stotine žena prije njih, čiji su uspjesi često omalovažavani ili jednostavno zanemareni. To potvrđuje i poražavajući podatak da je u Hrvatskoj samo manje od dva posto ulica i trgova nazvano po ženama, a čak 11 gradova u Hrvatskoj nema niti jednu ulicu nazvanu po ženi. Pokrenuta je stoga kampanja simboličnog naziva “TRGni se za RAVNOPRAVNOST“, kojom se želi osvijestiti društvo o ovom problemu. Iz inicijative, koju je pokrenula agencija HEARTH, traže da Trg hrvatskih velikana bude ujedno i Trg hrvatskih velikanki. Smatraju da je to mjesto najbolje za početak promjena. Arhitektonski je trg simetričan, podijeljen na jednake dijelove i stoga je, smatraju, odlična lokacija za prve korake prema ravnopravnosti.

Jedna od velikanki koja je danas ondje stajala je uspješna plivačica Marta. “Treniram sinkronizirano plivanje i osvojila sam do sada tri značajne medalje, ali nisam više ni sigurna, ne brojim baš”, rekla nam je Marta priznajući sramežljivo da je ponosna na sebe. “Smeta me neravnopravnost i znam da se to događa posvuda u Hrvatskoj, i sama sam to primijetila, a idem tek u sedmi razred”, dodala je. Unatoč teškim i napornim treninzima, Marta je i odlična učenica. Bez problema savladava gradivo i pritom osvaja značajna državna priznanja. “Navikla sam se nekako. Pronašla sam neki balans i uvijek sve stižem bez problema. Rekla sam mami da ja to želim i uspjela sam“, rekla je Marta. Njena je mama stajala također ondje. Osmjehivala se od uha do uha i ponosno pozirala sa svojom djevojčicom. “Jako sam sretna i ponosna zbog nje. Marta ima i sestru koja je također uspješna, trudim se poticati ih obje”, rekla je.

Ponosna je i Dina, mama malene balerine Sofije, koja se nervozno smješkala ispred novog znaka za Trg. “Da vam budem iskrena, ona nije bila sigurna što bi stavila. Balerina, predsjednica, svašta nešto je predlagala. Ovo je prva inicijativa da smo se uključili i ovo mi je iznimno važno. Sretna sam što je i onda dio ovoga”, rekla nam je Sofijina majka. Do njih je stajala najstarija od okupljenih velikanki. Leona ima 17 godina i višestruko je nagrađivana kikboksačica. “Osjećam se tako dobro, kao da sam pobijedila u nekom meču. Dolazim iz svijeta sporta gdje je fokus na muškarcima, iako se kickbox snažno razvija u posljednje vrijeme i kroz neko vrijeme ćemo postati olimpijski sport”, rekla je Leona. Ona ide u srednju školu u kojoj, priznala nam je, često primijeti neravnopravnosti. Od odnosa profesora prema učenicima pa sve do međusobnih odnosa na školskim hodnicima.

“Ima nekih profesora koji budu naklonjeniji muškom dijelu razreda i to me jako smeta. Ova će inicijativa pomoći, treba početi samo. Nikuda nećemo doći ako ne počnemo”, dodala je. Iz Inicijative su poručili da će ovako dati zasluženo priznanje velikankama iz prošlosti, ali i otvoriti put u ravnopravniji svijet svim ženama koje će tek postati velikanke. Pozivaju zato sve koji žele podržati njihov projekt da potpišu peticiju na velikanke.hr.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.