šipak na

Ovo sezonsko voće ima 50 puta više C vitamina nego limun, a odličan je izvor i prebiotika

GREEN_300_listici_sredina

Napravite sok ili hranjivu salatu

U sezoni viroza i prehlada preporuka je uzimati pojačanu dozu C vitamina, a najbolje je ako ga uzimate iz prirodnih izvora. U šipku ili naru ima čak 50 puta više ovoga vitamina nego u limunu i naranči, a možete ga kombinirati u salatama, sokovima, smoothiejima ili samo uživati u očišćenom sočnome plodu.

Vrijeme je da vas podsjetimo na jedan divni jesenski plod – nar ili šipak. Plod izgledom nalikuje jabuci, ali je kora žućkasto-crvene boje, tvrda na dodir. Ispod kore nalaze se jestive sjemenke jarko crvene boje koje doslovno “pucaju” od vitamina, vlakana i antioksidansa.

Kako hladnije doba godine nosi brojne zdravstvene izazove, kao što su viroze i prehlade, ne možemo zaboraviti savjet stručnjaka da je dobro povećati unos vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i smanjuje upale. I tu nar, šipak ili mogranj, dolazi među prvima na listi namirnica koje obiluju ovim za organizam ljekovitim spojem. Kako samo 100 grama šipka ima 426 mg C vitamina, jednim plodom možete namiriti i više nego preporučene dnevne količine (za žene je to 75 mg, a za muškarce 90 mg).

Bogat još nekim antioksidansima i prebioticima

Osim vitamina C sadrži i vitamine A, D, E, masne kiseline te antioksidans flavonoid. Impresivan sadržaj vlakana utječe na zdravlje crijeva, ali koštice šipka obiluju i polifenolima koji imaju prebiotičko djelovanje jer u našim crijevima hrane dobre bakterije. Mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti. Nadalje, od minerala bogat je kalijem, kao i željezom, magnezijem te fosforom.

Važno je naglasiti kako šipak tijekom termičke obrade ne gubi nutritivna svojstva, vitamine i minerale. Primejrice, poznato je da limun ne smije staviti u vrući čaj jer gubi vitamin C, dok kod šipka to nije slučaj pa veselo prionite na konzumaciju čajeva, marmelada ili kompota koji se rade od ovog jesenskog ploda.

Ideja za hranjivu salatu sa šipkom 

Salate su uvijek dobrodošao dodatak na našem jelovniku. Donosimo vam recept food influencerice Maje Jalsovec koji nas je doista oduševio.

Sastojci
  • 1/2 većeg šipka
  • šaka ljubičastog zelja
  • šaka narezane crvene rog paprike
  • šaka na kockice narezanih krastavaca
  • šaka narezanog svježeg peršina
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol
  • biber

Šipak očistite, zelje naribate, a ostalo povrće narežete na manje kockice. Sve pomiješajte i začinite! Uživajte u odličnom spoju okusa i zdravoj salati.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.