Ovo otočje je riznica endemskih ljekovitih biljaka, a trenutno vodi bitku za njihovo očuvanje

GREEN_300_listici_sredina

Prijetnje očuvanju bioraznolikosti

Stanovnici sumatranskog sela Muara Jambi rade na očuvanju svoje drevne prakse uzgoja i korištenja ljekovitog bilja. U selu se nalazi i drevni budistički hram koji je povezan s tradicijom uzgoja ljekovitog bilja, ali neki se boje da bi vladini planovi za obnovu tog mjesta mogli ugroziti biljke koje tamo rastu. Ostale prijetnje očuvanju ovog ljekovitog bilja dolaze od plantaža uljanih palmi i rudnika ugljena koji su u neposrednoj blizini.

U Indonezijskom selu Muara Jambiju uzgaja se više od 20 različitih vrsta ljekovitih biljaka koje se koriste za liječenje svega, od nadutosti želuca i slomljenih kostiju do malarije, pa čak i raka. “Gotovo svako domaćinstvo uzgaja ljekovito bilje”, kaže za Mongabay Mukhtar Hadi, osnivač udruge Menapo House, lokalne grupe za očuvanje ljekovitog bilja.

Procjenjuje se da u Indoneziji raste oko 10% svjetskih vrsta cvjetnica, a više od polovice su endemske vrste. Zbog neobuzdanog razvoja, opstanak ovih vrsta dovodi se u pitanje i Muara Jambi nije jedini ovakav slučaj. Širenje plantaža uljanih palmi i rudnika ugljena već je izbrisalo velik dio otočnih prašuma i bioraznolikosti.

Osim uzgoja ljekovitog bilja, ovo selo je značajno iz još jednog razloga: u njemu se nalazi desetak drevnih hramova, od kojih je većina neistražena. Neki kažu da je to područje nekoć služilo kao “zeleno sveučilište” za mahajanski budizam. Predsjednik Joko Widodo, koji je posjetio ovo mjesto u travnju, izjavio da je Muara Jambi nekoć bio “najveći obrazovni centar u Aziji.”

Istom prigodom predsjednik je objavio da planira provesti restauratorske radove na hramovima. Tim programom zapravo može naštetiti ljekovitom bilju koje raste ne samo u vrtovima stanovnika nego i među ruševinama arheoloških nalazišta. Hram Gedong, na primjer, prepun je stabala kapunga (Oroxylum indicum), također poznatog kao stablo indijske trube, čije sjeme lokalno stanovništvo koristi za liječenje sezonske gripe, te drveća sungkai (Peronema canescens), čije lišće služi kao sastojak za izradu melema protiv groznice.

Također, plantaže uljanih palmi i rudnici ugljena u blizini hramova također mogu uništiti stanište ljekovitih biljaka. Oko hramova se nalazi oko 12 kompanija koje imaju rudnike ugljena

Ono što je više uznemirujuće za seljane je to što su vlasti zonirale sedam sela oko kompleksa hrama, uključujući selo Muara Jambi, unutar industrijske zone, a to znači da rudarske tvrtke mogu tamo stavljati svoje zalihe ugljena.

S druge strane, plantaže uljanih palmi koje intenzivno koriste vodu poremetile su lokalno slivno područje. “Sada se lako mogu dogoditi poplave jer se područje sliva smanjilo”, rekao je Ridho Saputra, predsjednik organizacije za zaštitu okoliša mladih u okrugu Muaro Jambi. Učestalost poplava čini ljekovito bilje u nizinskim područjima podložnim izumiranju.

“Svi se moraju vratiti u sklad kako bi ljudska romansa s prirodom opstala”, rekao je Ridho.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.