Ilustracija

Ovo morate vidjeti: Astronomi otkrili najveću kozmičku eksploziju

GREEN_300_listici_sredina

Tisuću puta veće od Sunca

Konkretnije, astronomi, predvođeni Sveučilištem Southampton, vjeruju da je eksplozija rezultat golemog oblaka plina, vjerojatno tisućama puta većeg od našeg Sunca, koji je nasilno poremetila supermasivna crna rupa.

Astronomi su otkrili najveću kozmičku eksploziju ikad viđenu. Deset je puta svjetlija od bilo koje poznate supernove i čak tri puta svjetlija od najsjajnijeg plimnog poremećaja. Kako navodi Independent, eksplozija u ovom trenutku traje više od tri godine, u usporedbi s većinom supernova koje vidljivo svijetle samo nekoliko mjeseci.

Pogledajte kako izgleda:

Poznata kao AT2021lwx, eksplozija se dogodila na udaljenosti od gotovo osam milijardi svjetlosnih godina, kada je svemir bio star oko šest milijardi godina. Pri tome, većina supernova i plimnih poremećaja traje tek nekoliko mjeseci prije nego što nestane. Iz toga je razloga vrlo neobično da nešto svijetli više od dvije godine, a istraživači tvrde da je riječ o izrazito rijetkom događaju. Tvrde da do sada nisu svjedočili ničemu što bi bilo ovakvih razmjera.

Golemi oblak plina

Konkretnije, astronomi, predvođeni Sveučilištem Southampton, vjeruju da je eksplozija rezultat golemog oblaka plina, vjerojatno tisućama puta većeg od našeg Sunca, koji je nasilno poremetila supermasivna crna rupa. Fragmenti oblaka bili su progutani šaljući udarne valove kroz njegove ostatke, kao i u veliku prašnjavu “krafnu” koja okružuje crnu rupu.

Messier 1 ili Maglica Rakovica ostatak supernove

Inače, prošle su godine astronomi svjedočili najsjajnijoj zabilježenoj eksploziji – eksploziji gama-zraka poznatoj kao GRB 221009A. Iako je ta eksplozija bila svjetlija od AT2021lwx, trajala je kraće, što znači da je ukupna energija oslobođena eksplozijom AT2021lwx daleko veća.

‘Naišli slučajno’

Eksploziju AT2021lwx je prvi put otkrio 2020. Zwicky Transient Facility u Kaliforniji, a zatim ju je zabilježio Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) sa sjedištem na Havajima. Međutim, razmjeri eksplozije su dosad bili nepoznati.

“Na ovo smo naišli slučajno jer je to označio naš algoritam pretraživanja kada smo tražili tip supernove. Većina supernova i plimnih poremećaja traje samo nekoliko mjeseci prije nego što nestane. Odmah je bilo vrlo neobično da nešto bude svijetlo više od dvije godine”, rekao je dr. Philip Wiseman, znanstveni suradnik na Sveučilištu u Southamptonu i voditelj ovog istraživanja.

PHOTOS BY: Guliver image, John A Paice/University of Southampton) / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.