špinat na (2)

Ovo lisnato povrće treba jesti kad ‘prži’ iznad 30: Sadrži moćne antioksidanse koji štite od UV zračenja

GREEN_300_listici_sredina

Može i na salatu

Nije tajna da pravilan odabir hrane može olakšati ljetne vrućine. Namirnice visokog udjela vode hidratiziraju naš organizam, a one koje su bogate antioksidansima, pomažu mu obraniti se od negativnih utjecaja okoliša. Evo koje se sve blagodati kriju u špinatu.

Ljeto donosi visoke temperature, vlagu u zraku i potrebu za laganom, osvježavajućom hranom koja nas može održati hidratiziranima i punima energije. Jedna od najboljih namirnica koju možete uključiti u svoju prehranu tijekom ljetnih mjeseci je špinat. Ovo zeleno, lisnato povrće nije samo hranjivo već ima i brojne prednosti koje ga čine savršenim za konzumaciju kada živa u termometru skoči na više vrijednosti.

špinat

Hidratizira tijelo i bogat je nutrijentima

Špinat je bogat vodom, što ga čini izvrsnim izborom za održavanje hidratacije tijekom vrućih ljetnih dana. Osim toga, ovo zeleno povrće je niskokalorično, a bogato vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, folat, željezo i kalcij. Ovi nutrijenti podržavaju opće zdravlje, jačaju imunitet i održavaju kožu zdravom.

Sadrži antioksidanse koji štite od oštećenja UV zrakama

Špinat sadrži antioksidanse poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji štite kožu od štetnih učinaka UV zraka. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od oštećenja kože uzrokovanih pretjeranim izlaganjem suncu.

Za lagane i osvježavajuće obroke

Špinat je izuzetno “svestran” i može se koristiti u različitim jelima koja su savršena za ljeto. Možete ga dodati u salate, smoothieje, sendviče ili ga koristiti kao prilog uz lagane obroke. Hladne salate sa špinatom, krastavcima, rajčicama i limunovim sokom osvježit će vas i pružiti potrebne nutrijente, bez osjećaja težine.

špinat

Daje energiju i poboljšava probavu

Špinat je dobar izvor željeza, što je ključno za proizvodnju energije. Željezo pomaže u transportu kisika do stanica, čime se smanjuje umor i povećava razina energije. Također, vlakna u špinatu poboljšavaju probavu i održavaju probavni sustav zdravim, što je važno tijekom ljetnih mjeseci, kada se prehrambene navike, zbog putovanja, često mijenjaju.

Jednostavan za pripremu

Priprema špinata je brza i jednostavna, što je idealno za ljetne dane kada želite provesti manje vremena u kuhinji. Svježi špinat možete jednostavno oprati i dodati u svoja jela, a možete ga koristiti i kao dodatak hladnim juhama ili ga kratko pirjati s češnjakom i maslinovim uljem za brz i ukusan prilog.

Ljetna salata sa sirovim špinatom

Sastojci

  • 200 g svježeg špinata
  • 1 krastavac, narezan na tanke ploške
  • 1 crvena paprika, narezana na tanke trakice
  • 1 avokado, narezan na kockice
  • 100 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 mali crveni luk, tanko narezan
  • 50 g feta sira, izmrvljenog
  • 2 žlice sjemenki bundeve (po želji)
  • svježi bosiljak ili menta, za ukras

Za dresing

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Dobro operite svježi špinat i osušite ga. Stavite ga u veliku zdjelu za salatu. Dodajte narezani krastavac, crvenu papriku, avokado, cherry rajčice i crveni luk. U maloj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, jabučni ocat i med. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom po ukusu.

Prelijte pripremljeni dresing preko salate i promiješajte da se svi sastojci pomiješaju. Pospite izmrvljenom fetom i sjemenkama bundeve i ukrasite svježim listovima bosiljka ili mente. Salatu poslužite odmah, dok su svi sastojci svježi i hrskavi.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.