01_BR_07-1-scaled

Ovo je prvi svjetski eko resort koji proizvodi vodu iz zraka za sebe i okolna afrička sela

GREEN_300_listici_sredina

Safari iskustvo koje bismo rado doživjeli

MASK arhitekti dizajnirali su prvo svjetsko eko-turističko odmaralište koje proizvodi vlastitu vodu iz zraka. Može se pohvaliti inovativnom tehnologijom koja doslovno izvlači vlagu iz zraka, koristeći staklene solarne panele. Safari resort je dizajniran da bude luksuzno mjesto za bijeg od civilizacije, ali i više od toga - ima za cilj riješiti jedan od glavnih problema s kojima se danas suočavamo, a to je nedostatak čiste vode.

Iako bi voda trebala biti dostupna svima, danas je postala luksuz, što je užasno zabrinjavajuće i tužno. Novo eko-odmaralište nada se da će barem djelomično stati na kraj ovom problemu i osigurati vodu afričkim zajednicama i selima koji se suočavaju s nedostatkom vode.

Resort se sastoji od više loža. Svaka je kućica opremljena staklenim stijenama koje su prekrivene solarnim uređajima i opremljena tehnologijom i tehnikama odvlaživanja koje proizvode čistu i pročišćenu pitku vodu.

Filtri za zrak postavljeni su unutar aluminijskih stupova obloženih drvom koji se nalaze oko loža. Oni usmjeravaju zrak u uređaj, a zrak se filtrira, kondenzira i obrađuje putem višestupanjskog sustava filtracije u sistemskoj sobi. Voda se skuplja u središnjim spremnicima, a nakon što se skupi do određene razine, isporučuje se u regije Afrike koje pate od nestašice vode.

“Ideja stvaranja ovih luksuznih eko safari domova je omogućiti ljudima da bolje upoznaju divlje životinje i da iskuse život u izoliranim i udaljenim područjima”, rekli su iz arhitektonskog studija.

BAOBAB Safari Lodges također su dizajnirani da budu samoodrživi. Obuhvaća parcele za uzgoj voća i povrća, te proizvodnju i prodaju mesa, kruha, mlijeka i sira. Osim što su samoodržive i održive, kućice su i luksuzno dizajnirane.

Kolibe uključuju dnevni boravak, spavaću sobu, radni prostor, privatni bazen i malu palubu s vanjskim tušem. Kolibe su podignute 3,5 metara iznad zemlje kako bi pružile zadivljujući pogled na okolicu, a također i kako bi zaštitile divlje životinje u tom području. Dom je namijenjen edukaciji gostiju o prirodi i divljini te produbljivanju njihovog razumijevanja svijeta u kojem živimo. Ove predivne kolibe pružaju fantastičan pogled uz koji vjerujemo da je pravi doživljaj buditi se svakog jutra.

PHOTOS BY: www.maskarchitects.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.