keriliwi-Za9HGBK5ALA-unsplash

Ovo je priča o farmi krastavaca koji se uzgajaju zahvaljujući mineralnim vodama lokalnih toplica

GREEN_300_listici_sredina

Spa proizvodnja krastavaca

Da se termalne vode ne moraju koristiti samo za spa uživanja i lječenje, svjedoči tome i poljoprivrednici iz bugarskih planina kojima je općina odobrila da za svoj uzgoj krastavaca u staklenicima koriste upravo mineralnu vodu iz lokalnih toplica. Sve kako bi se uštedilo na struji i koristili prirodni resursi.

Pravi spa tretman od nedavno ima jedno bugarsko poljoprivredno imanje koje za svoju proizvodnju krastavaca u staklenicima korste lokalne termomineralne vode, a sve kako bi uštedili struju i iskoritili što više prirodnih resursa. Osim toga, kako bi pospješili rast svog povrća, neki staklenici puštaju glazbu. Prema priopćenju iz tamošnjeg grada, prirodna izvorska voda dolazi na tlo s temperaturom od 56 do 67 stupnjeva Celzijevih, što znači da će staklenici zahtijevati vrlo malo dodatnog grijanja. Ovo je ključni razvoj u stakleničkom uzgoju, budući da visoke cijene energije zimi mogu nerazumno povećati troškove proizvoda.

Gradić Mineralni Bani u bugarskim planinama Rhodope (ime mjesta se prevodi kao mineralne kupke) ima oko 14 prirodnih izvora tople vode i koristi se kao odmaralište još od rimskog doba. Posljednjih desetljeća grad je ostao pomalo prazan, zbog svog planinskog položaja i malog broja stanovnika.

Unatoč tome, još uvijek uspijeva privući popriličan broj posjetitelja i turista, budući da ga koriste kao lokalno lječilište. Unatoč populaciji od samo 6.000 ljudi, Mineralni Bani nudi spa i hotelske usluge. Sada je grad odlučio prodati prava na dio te vode poljoprivrednim investitorima. Prema službenom priopćenju, izvori protječu s kapacitetom od oko 50 litara u sekundi, a općina je za poljoprivredu prodala 17 litara u sekundi. To uključuje plastenike od 60 hektara u samim Mineralnim Banama i 17 hektara u obližnjem selu. To donosi oko 100.000 eura godišnje u obliku prihoda koje lokalne vlasti mogu iskoristiti za poboljšanje infrastrukture.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.